Een+op+zes+glastuinders+wil+zonnepanelen
Nieuws
© Harry Stijger

Een op zes glastuinders wil zonnepanelen

Van de glastuinders in Nederland zegt 16,5 procent te willen investeren in zonnepanelen. Dat meldt het agrarische onderzoeksbureau AgriDirect in Roggel.

Dit is het hoogste percentage investeringsplannen sinds 2013, het jaar waarin AgriDirect het voor het eerst peilde. Ten opzichte van 2016 stijgt de interesse in zonnepanelen met 6,2 procent. Het percentage is met 20,5 het hoogst bij glastuinbouwbedrijven met opkweekmateriaal. Glasgroentetelers hebben de minste investeringsplannen (15 procent).

'We zijn blij met de stijging en deze zal zich ook verder doorzetten. Dit komt mede doordat er verschillende onderzoeken worden gedaan hoe zonnepanelen kunnen worden geïntegreerd in een schermdoek of kasdek', zegt Wim van den Boomen, bestuurder van LTO Glaskracht Nederland. 'Daarnaast werken we aan een verantwoorde glastuinbouw. Dat houdt in dat nieuwe kassen vanaf 2020 klimaatneutraal zijn.'

Zonnepanelen al ingeburgerd

In de glastuinbouw geeft 11,5 procent van de kwekers al aan zonnepanelen te hebben, een stijging van 2,3 procent in vergelijking met 2016. Telers van snijbloemen en opkweekmaterialen zijn de belangrijkste gebruikers.

AgriDirect heeft in oktober en november van vorig jaar ongeveer 3.200 glastuinders telefonisch benaderd met vragen over hun toekomst- en investeringsplannen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer