Glastuinder+wil+minder+afhankelijk+zijn+van+Gronings+gas
Nieuws
© VidiPhoto

Glastuinder wil minder afhankelijk zijn van Gronings gas

LTO Glaskracht Nederland is van mening dat de glastuinbouwsector kan bijdragen aan de versnelde afbouw van het gebruik van Gronings gas door grootverbruikers.

De belangenorganisatie schrijft dat in een brief aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Voorwaarde voor verlaging van het gasverbruik is volgens LTO Glaskracht wel dat er vol kan worden ingezet op alternatieven voor de warmte- en elektriciteitsvoorziening en de CO2-aanvoer.

De Nederlandse glastuinbouwsector voelt zich verantwoordelijk voor een maximale inzet om het verbruik van Gronings gas te verminderen, schrijft LTO Glaskracht aan Wiebes. In de sector is een energietransitie gaande met als doel om in 2040 volledig klimaat neutraal te draaien.

Hulp van de overheid

Deze energietransitie kan worden versneld, stelt LTO Glaskracht, maar daarvoor is wel de hulp van de overheid nodig. De organisatie wijst onder meer op het stimuleren van aardwarmteprojecten, de aanleg van infrastructuur voor industriële restwarmte en CO2 en omschakeling naar het gebruik van duurzame elektriciteit.

LTO Glaskracht pleit ervoor dat overheid en bedrijfsleven nauw en constructief samen werken aan alternatieven om een versnelde afbouw van het gebruik van Gronings gas te realiseren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer