Friese+boeren+snakken+naar+kleine+windmolens
Nieuws
© Anjo de Haan

Friese boeren snakken naar kleine windmolens

De roep om ook kleine windmolens toe te staan, wordt steeds groter onder boeren. LTO Noord vindt het een gemiste kans dat provincie Fryslân windmolens met een ashoogte tot 15 meter niet wil toestaan

Dat schrijft de organisatie in een brief naar de provincie. Een meerderheid van de Staten is tegen deze windmolens. Fryslân staat ze niet toe, terwijl in Groningen de laatste paar jaar al tientallen boerenwindmolens op boerenerven verrezen. Fryslân vreest voor landschapsvervuiling. Ze wil alleen molens met een tiphoogte van 10 meter toestaan.

'De angst om windmolens met een ashoogte van 15 meter toe te staan is gestoeld op angst voor negatieve omgevingseffecten. Dat is volgens ons niet terecht. Windmolens met een ashoogte van 15 meter zijn prima landschappelijk in te passen. Zeker in verhouding tot de nokhoogte van de meeste Friese stelpen van 12 meter, is het ruimtelijk effect nihil', vindt LTO Noord.

Gigantische stap

Volgens LTO Noord is het toestaan van kleine windmolens een gigantische stap in het energieneutraal maken van boerenbedrijven. LTO Noord pleit er dan ook voor dat de provincie geld beschikbaar stelt om kleine windmolens te realiseren.

'Provincie Fryslân stelt steeds meer eisen aan de verdere verduurzaming van de landbouw in Friesland. Anderzijds staat zij de komst van kleine windmolens niet toe. Wij vinden dit niet met elkaar rijmen', geeft de organisatie in de brief aan.

Verduurzaming

'De landbouw wil graag een bijdrage leveren aan de verduurzaamingsdoelstellingen. Niet alleen om te voorzien in de eigen behoefte maar ook juist om bij te dragen aan de Friese opgave om energieneutraal te worden. Op deze wijze kan de landbouwsector bijdragen aan het streven van de provincie naar een energieneutrale samenleving, waarbij energie lokaal wordt opgewekt.

In provincie Groningen worden de boerenwindmolens wel toegestaan. Daar draait in gemeente Zuidhorn en Midden-Groningen een proef. Vrijdagmiddag brengen CDA-Statenleden een bezoek aan een melkveehouder in het Noord-Groningse Hellum die twee kleine windmolens op zijn bedrijf heeft staan: een van hem zelf en een van burgers uit het dorp. Over anderhalve week debatteren Provinciale Staten Fryslân over de kleine windmolens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer