Meer knollen in duurste pootgoedmaten

Het onderzoek dat bij Proefboerderij Rusthoeve wordt uitgevoerd voor Pootaardappelacademie Zuidwest heeft veelal betrekking op teeltoptimalisatie. 'Een belangrijk teeltdoel is meer knollen produceren in de duurste pootgoedmaten. Dat levert uiteindelijk het beste rendement', stelt onderzoekscoördinator Eelco Boot.

Meer+knollen+in+duurste+pootgoedmaten
© Anton Dingemanse

'Gemiddeld 5 procent meer knollen kunnen we realiseren met de precisiebemesting van fosfaat. Het maakt niet zoveel uit welke meststof we daarvoor gebruiken. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat we fosfaat tijdens het poten direct in de rug meegeven', zegt onderzoekscoördinator Eelco Boot van Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat.

Boot gaf onlangs een toelichting op de resultaten van onderzoek dat is uitgevoerd voor de Pootaardappelacademie Zuidwest. De resultaten met precisiebemesting beschouwt hij als een concreet handvat waar pootgoedtelers direct hun voordeel mee kunnen doen.

Vier jaar

'We hebben met de deelnemers aan de Pootaardappelacademie deze proef vier jaar op rij uitgevoerd en elk jaar weer blijkt de meerwaarde van de rijenbemesting. Fosfaat als immobiel element dicht bij de moederknol geeft een betere zetting en daardoor een mooiere maatsortering. Ten opzichte van breedwerpig strooien besparen we tot 90 procent op het fosfaatgebruik, maar de benutting is wel veel beter.'

Rijenbemesting met fosfaat levert 5 procent meer knollen

Eelco Boot, onderzoekscoördinator Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat

In 2013 begon de Pootaardappelacademie Zuidwest in Zeeland en West-Brabant op initiatief van ZLTO, Delphy en Proefboerderij Rusthoeve. Delphy begeleidt de telersgroepen en is betrokken bij het onderzoek. ZLTO levert organisatorische ondersteuning.

Officiële proeven

De onderzoekscoördinator benadrukt dat Proefboerderij Rusthoeve officiële proeven opzet voor de Pootaardappelacademie. 'Het is weliswaar geen wetenschappelijk onderzoek, maar het zijn wel proeven in vier herhalingen en met doorrekening van significantie.' Naast de bemestingsproeven hebben de onderzoekers zich afgelopen jaar in pootgoed bezighouden met onder meer plantafstanden, plantversterkers en kiemregulatie.

Voor kiemregulatie zijn dit jaar de prestaties van pootgoed uit de mechanische koeling vergeleken met pootgoed dat behandeld is met Talent en met ethyleen. Dit gebeurde met de proefrassen Innovator, Fontane en Agria.

Meer stengels

'Bij de objecten met Talent en ethyleen zagen we meer stengels en uiteindelijk meer knollen. Wellicht was het effect van de behandelingen dit jaar extra groot vanwege het droge voorseizoen. De resultaten hebben betrekking op slechts één proefjaar en dat is te kort voor harde conclusies', vindt Boot.

De plantafstandenproef om meer knollen te oogsten in de meest rendabele pootgoedmaten is afgelopen jaar voor de tweede keer uitgevoerd. Van vijf populaire pootgoedrassen zijn objecten met vijf plantafstanden variërend van 12 tot 20 centimeter aangelegd.

Nauwer planten

De algemene tendens is volgens Boot dat nauwer planten meer knollen per hectare oplevert. Voor de berekening van het rendement houdt dit onderzoek ook rekening met de extra kosten voor pootgoed bij nauwere plantafstanden.

'Een plantafstand van 14 tot 15 centimeter lijkt voor de meeste rassen het beste resultaat te geven. Komend jaar herhalen we deze proef op dezelfde manier en daarna komen we met een eindconclusie.'

Meerwaarde aantonen

Over de toepassing van plantversterkers of biostimulanten zegt Boot dat na onderzoek in 2016 en 2017 nog geen echte resultaten zijn te melden. 'Dit is een item dat veel pootgoedtelers aanspreekt. We gaan ons erover buigen wat voor soort onderzoek nodig is om de eventuele meerwaarde van plantstimulerende producten te kunnen aantonen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer