Kruislings+planten+pootgoed+levert+meeropbrengst
Nieuws
© Niels van der Boom

Kruislings planten pootgoed levert meeropbrengst

Het kruislings of Quad planten van pootgoed in 75 centimeter aardappelruggen levert 4,4 procent meer knollen op en een meeropbrengst in tonnen van 4,5 procent.

'Quad planten ofwel het planten in kruisverband kan financieel interessant zijn voor pootgoedtelers', stelt Paul Hooijman van Delphy. De teeltadviseur is begeleider van Pootaardappelacademie Flevoland.

Op zes Flevolandse pootgoedbedrijven is afgelopen jaar geëxperimenteerd met Quad planten bij de rassen Agria en Fontane. Vorige week tijdens de Landelijke Pootaardappeldag gaf Hooijman een toelichting op de demoproef.

Traditioneel poten

De resultaten van het Quad planten zijn vergeleken met traditioneel poten recht op de rij. In alle gevallen is evenveel pootgoed gebruikt. Hooijman meldt dat het gemiddelde knolaantal op de zes bedrijven zo'n 550.000 per hectare is bij traditioneel planten. Bij Quad planten is dat 573.000. In tonnen zijn de gemiddelde opbrengsten respectievelijk 45,8 ton ten opzichte van 48,0 ton per hectare.

'Voor wat betreft de knolaantallen variëren de resultaten ten opzichte van traditioneel van -1 procent in het minste object tot +12 procent voor het beste object. Opvallend is dat de drie beste objecten in deze demo twee keer beregend zijn tijdens de knolzettingsperiode', zegt Hooijman.

Probleemloos aanfrezen

Volgens de teeltadviseur levert het kruislings planten in het groeiseizoen nauwelijks praktische belemmeringen op. 'Het aanfrezen van de ruggen gaat probleemloos en ook de selectie is niet anders dan normaal. Verder zijn we bij de beoordeling van de oogst geen extra groene knollen tegengekomen.'

Aandachtspunt is de techniek. Vooralsnog is het poten in kruisverband alleen mogelijk met bekerpootmachines. Hooijman hoopt dat handige mechanisatiebedrijven ook de snarenbedplanters geschikt maken voor dit teeltsysteem.

'In vervolgproeven bekijken we welke rassen en grondsoorten vooral geschikt zijn voor Quad planten en ook testen we de meerwaarde in de consumptieteelt. Verder is het een optie om dit plantsysteem te testen met intensievere plantafstanden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer