Rol onkruid bij overdracht Y-virus nog onduidelijk

Onderzoekers hebben vastgesteld dat onkruiden de voor pootgoed besmettelijke Y-virus kunnen bevatten. Onduidelijk is de rol van deze onkruiden bij de virusoverdracht.

Rol+onkruid+bij+overdracht+Y%2Dvirus+nog+onduidelijk
© Koos van der Spek

Pootgoed telers hadden in 2015 en 2017 te maken met een hoge virusdruk tijdens het groeiseizoen en ook in de nacontrole. Beide jaren werden gekenmerkt door een vroege vlucht van bladluizen. De grote vraag is nu of bladluizen die aan het begin van het seizoen voor het eerst een pootgoedperceel binnen vliegen al besmet zijn met het Y-virus.

Onderzoeker René van der Vlugt van Wageningen Plant Research is gespecialiseerd in aardappelvirussen. Hij vertelde vorige week tijdens de Landelijke Pootaardappeldag in Emmeloord dat vooral Y-virus in aardappelen voor de ziektedruk zorgt en dat er steeds weer nieuwe stammen van deze non-persistente virus bijkomen.

'Tot dusver zijn we er vanuit gegaan dat bladluizen overwinteren als luizen en dat virussen op het veld de winter niet overleven. De start van het seizoen is altijd schoon volgens de aanname en het Y-virus verspreidt zich alleen binnen het perceel', aldus Van der Vlugt.

Een raadsel

In een eerder onderzoeksproject in opdracht van het Productschap Akkerbouw is vastgesteld dat al veel bladluizen vroeg in het jaar geïnfecteerd zijn met het Y-virus, stelt Van der Vlugt in zijn presentatie. In dit onderzoek is de situatie beoordeeld op een afgelegen aardappelperceel. 'Uitgaande van schoon uitgangsmateriaal blijft het een raadsel waar dan de virusinfecties vandaan komen.'

In de zoektocht naar alternatieve virusbronnen van buitenaf zijn op onderzoeklocaties in Wageningen en Lelystad onkruiden geanalyseerd op de aanwezigheid van Y-virussen. Daaruit blijkt volgens Van der Vlugt dat gangbare onkruiden als kruiskruid, melganzevoet, paardenbloem en akkerdistel wel degelijk geïnfecteerd kunnen zijn met het virus.

'We weten echter nog niet of bladluizen daadwerkelijk het virus opnemen vanuit het onkruid, om vervolgens te verspreiden in het aardappelgewas. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig', verklaart de virusspecialist.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer