Sierteeltexport+boven+4+miljard+euro
Nieuws
© FloraHolland

Sierteeltexport boven 4 miljard euro

De export van sierteeltproducten kwam in augustus boven de 4 miljard euro uit. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

De uitvoer van bloemen en planten loopt in de eerste acht maanden van dit jaar 6 procent voor op vorig jaar. 'Nog nooit eerder in de geschiedenis van de Nederlandse exporterende groothandel werd de grens van 4 miljard euro in augustus al overschreden', stelt de VGB vast.

Schommelingen

Bloemen doen het al het hele jaar beter dan de pot- en tuinplanten. Ten opzichte van 2016 heeft de bloemenuitvoer een voorsprong van 7 procent. De exportwaarde ligt na acht maanden op 2,6 miljard euro. De planten uitvoer ligt tot september op 1,6 miljard euro en plust daarmee 4 procent.

'Dat de bloemen- en plantenexport vanuit Nederland per periode, bestemming en afzetkanaal sterk kan fluctueren blijkt ook dit jaar', stelt Floridata dat de exportstatistieken bijhoudt. Van de toplanden klimt Rusland met 38 procent en krimpt Denemarken met 9 procent. 'We zien voor een aantal landen wel een dempend effect van een sterkere euro', zegt Wesley van den Berg van Floridata. De stagnatie op Scandinavische markten lijkt tijdelijk. 'Exporteurs rekenen voor de wereldwijde markt op voortzetting van de huidige groei bij een toenemende internationale concurrentie', vult VGB-directeur Matthijs Mesken aan.

Franse markt

Van de top-3 landen is de fluctuatie op Frankrijk dit jaar het grootst: een sprong van 13 procent in januari werd zes maanden later, in juli, gevolgd door een krimp van 9 procent. Dat komt overeen met een bandbreedte van 22 procent. In dezelfde periode vorig jaar was de bandbreedte op Duitsland met 28 procent nog groter.

De vele plussen en minnen in de Nederlandse bloemen- en plantenexport middelen elkaar uit, waardoor vorig jaar uiteindelijk een groei werd gerealiseerd van bijna 3 procent. Tot nu toe ligt voor dit jaar de groei twee keer zo hoog. 'Door de herstelde economie is in veel afzetgebieden de vraag op peil gekomen', concludeert de VGB.

Koers euro

De sterke koers van de euro dempt de export naar afzetlanden die niet in deze munteenheid verrekenen. De exportgroei op de Verenigde Staat bijvoorbeeld blijft van plus 12 procent in 2016 dit jaar nog net positief. Een jaar na aankondiging van Brexit is de exportwaarde naar Engeland met 7 procent gekrompen. De zwakkere koers van de dollar ten opzichte van de Euro heeft ook gevolgen voor de internationale stromen in de bloemenhandel. De export op Rusland lijdt niet onder de zwakke en inmiddels stabielere roebelkoers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer