Sierteeltexport+boven+4+miljard+euro
Achtergrond
© Bloemenbureau Holland

Sierteeltexport boven 4 miljard euro

De export van sierteeltproducten kwam in augustus boven de 4 miljard euro uit. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

De uitvoer van bloemen en planten loopt in de eerste acht maanden van dit jaar 6 procent voor op vorig jaar. 'Nog nooit eerder in de geschiedenis van de Nederlandse exporterende groothandel werd de grens van 4 miljard euro in augustus al overschreden', stelt de VGB vast.

Bloemen doen het al het hele jaar beter dan de pot- en tuinplanten. Ten opzichte van 2016 heeft de bloemenuitvoer een voorsprong van 7 procent. De exportwaarde ligt na acht maanden op 2,6 miljard euro. De planten uitvoer ligt tot september op 1,6 miljard euro en plust daarmee 4 procent.

Fluctueren

'Dat de bloemen- en plantenexport vanuit Nederland per periode, bestemming en afzetkanaal sterk kan fluctueren blijkt ook dit jaar', stelt Floridata dat de exportstatistieken bijhoudt. 'We zien voor een aantal landen, zoals de Verenigde Staten, een dempend effect van een sterke euro', zegt Wesley van den Berg van Floridata. De stagnatie op Scandinavische markt lijkt tijdelijk.

We zien voor een aantal landen, zoals de Verenigde Staten, een dempend effect van een sterke euro

Wesley van den Berg, Floridata

Van de top 3-landen is de fluctuatie op Frankrijk dit jaar het grootst: een sprong van 13 procent in januari werd zes maanden later, in juli, gevolgd door een krimp van 9 procent. Dat komt overeen met een bandbreedte van 22 procent. In dezelfde periode vorig jaar was de bandbreedte op Duitsland met 28 procent nog groter.

Lange termijn

Niet alleen op de korte termijn zijn er schommelingen, ook op de lange termijn. Een jaar na de aankondiging van Brexit is de exportwaarde naar Engeland met 7 procent gekrompen. In de jaren ervoor was dit een belangrijke groeimarkt. Na een dip van enkele jaren leeft de handel met Rusland weer op. Volgens de VGB is dit te danken aan een stabielere roebelkoers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer