%27Elk+jaar+10+procent+meer+uienexport+uitdaging+sector%27
Nieuws
© Anton Dingemanse

'Elk jaar 10 procent meer uienexport uitdaging sector'

Volgens Wim Waterman van Waterman Onions is het een uitdaging voor de Nederlandse uiensector om elk jaar 10 procent meer uien te exporteren.

De uienverwerker verwijst daarmee naar de uitstekende exportcijfers voor dit afzetseizoen tot dusver. 'Als we elk jaar 10 procent meer uien naar het buitenland willen verkopen dan moeten we ook elk jaar 10 procent meer uien telen.'

Waterman gaf vorige week tijdens de themadag uien van Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) in Dronten zijn visie op de uienmarkt van dit moment en voor de nabije toekomst. Hij vertelde daar onder meer dat de Nederlandse uienproductie de laatste vijfentwintig jaar meer dan verdubbeld is. Die productiegroei in combinatie met de toename van de sorteercapaciteit is volgens hem nodig om voldoende volume te kunnen leveren op de exportmarkt.

Logistieke oplossingen

'Voor onze positie op de exportmarkt zijn we sterk afhankelijk van logistieke oplossingen', aldus Waterman. 'Het is belangrijk dat we snel containers kunnen laden om te verschepen naar iedere bestemming in de wereld. Tot dusver slagen we daar goed in en dat is nodig ook want per slot van rekening is 90 procent van onze productie bestemd voor de export.'

Over de huidige marktsituatie zegt Waterman dat het nu nog moeilijk inschatten is hoe het seizoen verder gaat verlopen. 'Bijna wereldwijd is de markt nu vragend. Het is alleen de vraag of we de uien op de juiste plaats krijgen.' Als bedreiging voor de Nederlandse exportpositie noemt Waterman eventuele handelsbarrières zoals bijvoorbeeld de importheffingen die door Brazilië zijn aangekondigd.'

Nieuwe afzetbestemmingen

Waterman verwacht overigens niet dat de grenzen van Rusland snel weer opengaan voor Nederlandse uien. 'Het is een politiek besluit en ik twijfel of we ooit weer uien kunnen leveren naar Rusland zoals we dat gewend waren. Voor het tweede deel van het exportseizoen zullen we ons vooral moeten focussen op nieuwe afzetbestemmingen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  25° / 15°
  60 %
Meer weer