Tijd+rijp+voor+landelijke+notering+ui
Nieuws
© niels de vries

Tijd rijp voor landelijke notering ui

Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) pleit voor een notering van uien op basis van een landelijke transactielijst.

Dit in navolging op de landelijke notering voor aardappelen die onder de naam PotatoNL dit jaar van start is gegaan. LNCN-voorzitter Mark Brantjes deed zijn oproep om de uien landelijk te noteren woensdag tijdens de themadag Uien van LNCN in Dronten.

In de huidige situatie noteert de landbouwbeurs in Goes op basis van transacties afkomstig uit Zuid-Nederland. LNCN gebruikt de transacties boven de grote rivieren als input voor de uiennoteringen.

'In ons overleg over het noteringsprotocol met beurs Goes en, namens de uienhandel en de verwerkers, Holland Onion Association (HOA) melden we dat we graag landelijk willen noteren. Met name de uienhandel is tot dusver nog terughoudend', vertelt Brantjes.

Meer voeding

Volgens Brantjes is niet erg ingewikkeld om twee keer per week, op dinsdag in Goes en donderdag in Emmeloord, de uien landelijk te noteren. 'We kunnen dan de lijsten van HOA met noordelijke en zuidelijke transacties samenvoegen. Dat zorgt alleen maar voor meer voeding voor de noteerders.'

Brantjes gelooft niet in het argument dat er landelijk prijsverschillen zijn vanwege logistieke voordelen. 'Er zijn tegenwoordig meerdere haventerminals om uien in scheepscontainers te verladen. De tijd dat een zeehaven dichtbij veel prijsvoordeel opleverde, ligt achter ons.'

Handel overtuigen

Wanneer de uiensector daadwerkelijk rijp is voor een landelijke notering kan Brantjes nog niet zeggen. 'Als LNCN blijven we dit voorstel inbrengen en proberen we de handel en verwerkers te overtuigen. We proeven dat er geleidelijk meer voorstanders komen om landelijk te noteren.'

Naast de landelijke notering meldde Brantjes in zijn openingswoord voor een zaal vol uientelers en andere vertegenwoordigers uit de uienketen dat hij bezorgd is over het gebrek aan dynamiek op de uienmarkt. 'Er is minder vrije handel en de volatiliteit lijkt verdwenen. Dat is goed te merken in een jaar als dit met volop aanbod.'

Brantjes wijst erop dat contractteelt toeneemt en dat er meer uienpools zijn. Het geeft exporteurs en verwerkers volgens hem meer gelegenheid om zich te verzekeren van voldoende product voor de handel.

'Minder vrije transacties gaat ten koste van de prijsvorming. Het blijft daarom voor het goed functioneren van de beurzen enorm belangrijk dat we juist als telers voldoende input leveren voor de noteerders en dat blijft zo als we overstappen op een landelijke notering.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  20 %
 • Dinsdag
  32° / 21°
  30 %
Meer weer