Duitse+coalitie+zet+in+op+dierenwelzijn+en+vergroening
Nieuws
© Flickr.com

Duitse coalitie zet in op dierenwelzijn en vergroening

De beoogde coalitiepartners voor de nieuwe Duitse regering hebben een akkoord gesloten over de landbouwagenda voor de komende vier jaar. De onderhandelaars van CDU, CSU en SPD zetten daarbij sterk in op dierenwelzijn en vergroening.

De nieuwe Duitse regering gaat zich inzetten voor het verbeteren van dierenwelzijn en vergroening. Zo moet er binnen twee jaar een door de staat geborgd dierenwelzijnslabel komen voor producten afkomstig van de veehouderij. De voorwaarden voor dit keurmerk gaan de wettelijke minimumeisen overstijgen.

Voor veehouderijsystemen komt er een uniforme nationale TÜV-test voor dierenwelzijn. Ook is de nieuwe regering voornemens een einde maken aan biggencastratie en het doden van mannelijke eendagskuikens.

Glyfosaat

De plannen van de nieuwe Duitse regering worden gemeld door de nieuwssite Topagrar Online. In het lijstje met plannen staat ook dat het gebruik van glyfosaat in de landbouw moet stoppen. Daarbij moet de toegang tot de markt van groene alternatieven worden vergemakkelijkt.

Om de toepassing van groene gewasbescherming te stimuleren wordt de controle-instantie versterkt en uitgebreid. De coalitie wil het toelatingsproces transparanter maken. Daarnaast komt er een innovatieprogramma voor de ontwikkeling van mechanische onkruidbestrijding, bijvoorbeeld met behulp van data en digitale technieken.

De nieuwe Duits regering gaat zich binnen de EU sterk maken voor handhaving van het GLB op het huidige niveau. De financiering moet eenvoudiger en efficiënter worden gemaakt, zowel om het inkomen van boeren te stabiliseren als om de bescherming van dieren, de natuur en het klimaat te bevorderen.

Afschieten wolven

De Duitsers willen dat de EU de beschermde status van de wolf tegen het licht houdt. Het dier komt weer steeds vaker voor op het Duitse platteland. De colaitie wil het terugdringing van de populatie bij bijzondere omstandigheden mogelijk maken. Wolven die zich bijvoorbeeld ophouden rond weilanden met vee moeten afgeschoten kunnen worden..

CDU/CSU en SPD praten al vier maanden over de vorming van een nieuwe regering. Aanvankelijk leken de onderhandeling dit weekeinde afgerond, maar maandag gaan ze toch verder. . Er zijn volgens Duitse media nog verschillen van mening over de arbeidsmarkt en de gezondheidszorg.

Ook als er een akkoord op tafel ligt is het nog allerminst zeker dat deze regering er komt. De SPD heeft vooraf gezegd dat de partij het ter goedkeuring zal voorleggen aan de leden. De uitkomst van deze stemming is nog allerminst zeker. Een deel van het SPD-kamp wil niet nog een keer onder CDU-premier Angela Merkel regeren.

Export Nederland

De 'grote coalitie' met CDU/CSU en SPD regeert Duitsland sinds 2013. Het progressieve landbouwbeleid in het akkoord kan dan ook gezien worden als geste van Merkel aan de kritische SPD-stemmers.

Het Duitse landbouwbeleid is ook van belang voor Nederlandse boeren. Afnemers in dat land stellen steeds vaker duurzame eisen aan importproducten. Duitsland is goed voor 28 procent van de Nederlandse landbouwexport.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer