Duitse+boer+kan+bijdragen+aan+klimaatbescherming
Nieuws
© Han Reindsen

Duitse boer kan bijdragen aan klimaatbescherming

De Duitse landbouw breidt zijn klimaatbeschermingsdoelstellingen tegen 2030 uit. 'Boeren worden rechtstreeks getroffen door de klimaatverandering, maar ze kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren aan de bescherming van het klimaat', stelt DBV-voorzitter Joachim Rukwied.

De Duitse Boerenbond (DBV) voorman verklaarde dat tijdens de persconferentie van de Vereniging van Duitse landbouwjournalisten (VDAJ) op de Grüne Woche in Berlijn.

'We willen de uitstoot van broeikasgassen door de Duitse landbouw met 20 procent verminderen tegen 2025 en met 30 procent tegen 2030, op basis van het niveau van 1990. Met hernieuwbare energie en biobrandstoffen kunnen we ook een blijvende bijdrage leveren aan het verbeteren van de klimaatbalans van andere sectoren van de economie.'

Succesvolle tussenbalans

Al in 2010 heeft de DBV het eerste klimaatbeschermingsconcept opgesteld. 'In onze vernieuwde klimaatstrategie 2.0 tekenen we een succesvolle tussentijdse balans. De uitstoot van broeikasgassen zoals methaan en stikstofoxide is sinds 1990 met 16 procent gedaald en de uitstoot van energie met wel 40 procent.'

Tegelijkertijd werden de klimaatvoordelen en klimaatefficiëntie verhoogd, zowel in de landbouw als in de veeteelt. Rukwied: 'Op het gebied van klimaatbescherming is de Duitse melkproductie een rolmodel in de wereld geworden. Het produceren van één liter melk in Duitsland zorgt voor slechts de helft van de uitstoot van broeikasgassen die wereldwijd plaatsvindt. In Azië is de uitstoot bijna drie keer zo hoog, in Afrika een goede zes keer.'

Land- en bosbouw

Ook met het gebruik van biomassa en bio-energie geproduceerd in de land- en bosbouw is de CO2-emissies te verminderen. 'Dit maakt landbouw en bosbouw het startpunt voor de transformatie van de economie naar de bio-economie', legde Rukwied uit.

Hernieuwbare energiebronnen worden momenteel gebruikt voor vervanging van fossiele grondstoffen op 2,7 miljoen hectare of 21 procent van het bouwland in Duitsland. 'Om verdere expansie te bereiken, moet er echter weer meer politieke steun zijn. Deze klimaatvriendelijke ontwikkeling is sinds 2014 gestopt als gevolg van de hervorming van het beleid', aldus Rukwied.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer