Duitse boer krijgt 22 procent consumentenprijs

Boeren en tuinders in Duitsland ontvingen in 2015 gemiddeld 22 procent van de consumentenprijs bij de verkoop van voedingsmiddelen op de binnenlandse markt.

Duitse+boer+krijgt+22+procent+consumentenprijs
© Twan Wiemans

Dat heeft het Rheinische Landwirtschafts-Verband (RLV) berekend. Voor melk en zuivelproducten ontvingen Duitse boeren twee jaar geleden 38 procent van de consumentenprijs, voor vlees en vleesproducten 18 procent en voor graan en afgeleide producten slechts 5 procent.

Het aandeel in de consumentenprijs dat uiteindelijk bij de boer terechtkomt, is door de jaren heen flink gedaald. In de jaren zeventig kregen de Duitse boeren en tuinders nog 48 procent van de consumentenprijs.

Uurloon

Verder berekende RLV ook dat het nettoloon van een arbeider in 2015 meer dan 23 keer hoger ligt dan in 1950 en dat de prijs van brood slechts elf keer hoger ligt. In 1950 ontving de boer nog ongeveer twee derde van de broodprijs. Tegenwoordig is dat nog zo'n 7 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer