Jongveeopfok+niet+massaal+over+de+grens
Nieuws
© Landpixel

Jongveeopfok niet massaal over de grens

Jongveeopfok in het buitenland gebeurt volgens DLV'er Vic Boeren niet massaal. Vanwege diergezondheidseisen zijn er slechts beperkte mogelijkheden voor buitenlandse jongveeopfok.

Het is volgens hem een optie voor enkelen. 'De meeste bedrijven die jongvee in het buitenland opfokken, doen dat via bekenden vlak over de grens in België of Duitsland. Geografisch op korte afstand is praktisch, je kunt de opfok beter in de gaten houden.'

Vanwege diergezondheidseisen zijn er slechts beperkte mogelijkheden voor buitenlandse jongveeopfok. Vee wordt dan immers geëxporteerd en geïmporteerd. Dit is financieel alleen interessant bij grote dieraantallen om onder andere het transport rendabeler te maken. Het risico op ziekteoverdracht is ook nog eens groter.

Om deze redenen kiezen veel boeren toch voor opfok in de buurt. Door de stoppersregeling biedt dat in 2018 wat meer mogelijkheden.

Nederlandse bedrijfsleider

Dieren opfokken in landen zoals Tsjechië is volgens Boeren alleen een optie als er grotere aantallen dieren, afkomstig van meerdere Nederlandse bedrijven, worden opgefokt.

'Dat vraagt een behoorlijke organisatie in logistiek, in transport en in het voldoen aan de eisen qua diergezondheid. Belangrijk is ook om de opfok in eigen beheer te houden met een Nederlandse bedrijfsleider. Dan borg je dat afspraken worden gekomen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  34° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
Meer weer