Tomaten+telen+met+weinig+water+in+Saoedi%2DArabi%C3%AB
Nieuws
© foto Wageningen UR

Tomaten telen met weinig water in Saoedi-Arabië

Bij de teelt van kastomaten in Saoedi-Arabië is een waterbesparing van meer dan 90 procent te behalen. Dat is de uitkomst van de eerste experimenten in het nieuwe onderzoekscentrum voor glastuinbouw in Riyad, de grootste stad van Saoedi-Arabië.

Khalid Al Assaf, manager van de onderzoeksfaciliteit, is blij met deze eerste resultaten. 'Met deze nieuwe onderzoeksfaciliteit kunnen we precies het soort onderzoek uitvoeren dat we voor ogen hadden. We kunnen nu de gebruikelijke teeltpraktijk in ons land vergelijken met de geavanceerdere systemen die in Nederland worden gebruikt.'

Uit de eerste resultaten blijkt dat de teelt van tomaten in een midtech-kas toe kan met 30 procent minder water ten opzichte van het eerder gebruikte systeem. De midtech-kas heeft een glazen kap en wordt ook gekoeld met behulp van frequentiegeregelde ventilatoren.

Gesloten systeem

In de hightech-kas was een waterbesparing van meer dan 90 procent mogelijk. De hightech-kas is een gesloten systeem waarin koelers worden ingezet voor de koeling en ontvochtiging.

Daarnaast is er ook een lowtech-kas. Dit is een eenvoudige plastic tunnel die wordt gekoeld met een geventileerd verdampingssysteem. Dit type kas wordt in Saoedi-Arabië het hele jaar door veel gebruikt voor de productie.

Na ruim vier maanden productie was de opbrengst in de lowtech-kas 20 kilo per vierkante meter. De productie in de midtech-kas is vergelijkbaar met die bij het lowtech-teeltsysteem, hoewel het lichtniveau hoger is. De hightech-kas leverde een opbrengst van 30 kilo per vierkante meter op.

Waterbesparing

In de lowtech-kas was er 168 liter water nodig voor de productie van een kilo tomaten. Het midtech-teeltsysteem leverde een aanzienlijke waterbesparing op: er was slechts 108 liter water nodig per geproduceerde kilo. De hightech-kas liet een uitzonderlijk resultaat zien. Daar was slechts 5 liter water nodig voor een gelijkwaardige productie.

'Uit de resultaten blijkt dat het haalbaar is om tomaten te telen in Saoedi-Arabië met een beperkte hoeveelheid water. Dat zou een grote vooruitgang betekenen', zegt Al Assaf. De onderzoekskas is ontwikkeld met steun van Wageningen UR.

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer