Prominent+wil+verder+als+bedrijf
Nieuws
© archief

Prominent wil verder als bedrijf

Tomatentelersvereniging Prominent wil in de toekomst verder als onderneming. Dat heeft de vereniging bekendgemaakt.

De omslag naar onderneming is nodig voor het behoud van de goede positie van de ledenbedrijven voor de komende tien jaar, zegt een woordvoerder van de telersvereniging. 'De toekomst vraagt een schaalgrootte waarmee we de retail kunnen blijven bedienen met een breed assortiment tomaten.'

Op dit moment is de gemiddelde bedrijfsgrootte van de aangesloten teeltbedrijven zo'n 10 hectare. 'Ze zijn daarmee niet toekomstproof. Om die reden is vorig jaar de werkgroep Prominent 2.0 in het leven geroepen.' Die heeft onder meer de financiële positie van alle leden op een rijtje gezet. Het is de bedoeling dat de leden in het eerste kwartaal van dit jaar een visie opstellen voor hun eigen bedrijf.

Stap voor stap

De telersvereniging wil stap voor stap naar het ene bedrijf en heeft daarbij het jaar 2028 in het vizier. Voor de leden zijn drie opties ontwikkeld waaruit ze kunnen kiezen: een teler groeit zelf door, hij fuseert met collega-telers of hij kiest ervoor om zijn bedrijf in te brengen in Prominent.

De telersvereniging verwacht dat in 2020 de nieuwe organisatie duidelijk vorm heeft gekregen. In dat jaar zal Prominent zijn gegroeid naar 500 hectare, zowel door uitbreiding in Nederland als door internationale samenwerking, is de verwachting. Om dit te kunnen faciliteren, wordt de vereniging Prominent omgevormd naar een bedrijf met aandelen.

'Een teler die zijn bedrijf inbrengt, krijgt hiervoor aandelen', legt de woordvoerder uit. Hoe die aandelenstructuur er precies gaat uitzien, is nog niet duidelijk. Daaraan wordt gewerkt.

Al eigen teeltlocaties

Bij de telersvereniging zijn 29 kwekers aangesloten. Gezamenlijk brengen zij dertien tomatensoorten op de markt. Het totale areaal van Prominent beslaat 380 hectare. Dat is inclusief drie eigen teeltlocaties van de telersvereniging, waarvan er één een innovatiecentrum is. Verder beschikt Prominent over twee verpakkingscentra. In deze eigen vestigingen en het hoofdkantoor zijn al 85 mensen vast in dienst.

Met de inbreng van bedrijven van de leden moet het eigen areaal van Prominent worden uitgebreid. Als een lid dat doet, wordt hij bedrijfsleider op zijn eigen bedrijf.

Coöperatie DOOR

Prominent werkt bij de verkoop en marketing van tomaten samen met Coöperatie DOOR. Daar is in het verleden voor gekozen om een breed productenpalet te kunnen bieden. De toekomstplannen hebben geen effect op de samenwerking, zegt de woordvoerder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer