Warmteco%C3%B6peratie+Polanen+opgericht
Nieuws
© VidiPhoto

Warmtecoöperatie Polanen opgericht

Een groep glastuinbouwbedrijven in het gebied Boomawetering en Gantel gaat samenwerken op het gebied van duurzaam opgewekte warmte. In januari is hiertoe de Warmtecoöperatie Polanen opgericht.

Samen willen zij op termijn duurzame warmte gaan produceren tegen een concurrerende prijs. Inmiddels heeft zich 130 hectare glastuinbouw bij de coöperatie aangesloten.

De ondernemers zijn enthousiast om gezamenlijk de mogelijkheden te onderzoeken om hun bedrijven aan te sluiten op een toekomstige warmtenet. In eerste instantie gaat de warmtecoöperatie de mogelijkheden van een geothermiebron in het gebied onderzoeken. Andere warmtebronnen worden echter op voorhand zeker niet uitgesloten.

Commissies

De eerste ledenvergadering van de coöperatie vond afgelopen dinsdag plaats bij Koppert Cress in Monster. Daarbij stelde het bestuur zich voor en is het doel van de coöperatie nader toegelicht. Om het werk voortvarend op te pakken, worden drie commissies gevormd; een technische commissie een financiële commissie en een commissie die met andere warmte-initiatieven in het Westland gaat kijken hoe tot een groter warmtesysteem kan worden gekomen.

De warmtecoöperatie heeft contact met, en volgt de ontwikkelingen bij andere warmtecoöperaties en -projecten in het Westland en daarbuiten op de voet. Energie Transitie Partners BV (ETP) en LTO Glaskracht Nederland ondersteunen het proces en de werkzaamheden.

ETP is een gezamenlijke onderneming van HVC en Capturam. Dit bedrijf is opgericht om oplossingen te bieden voor de verduurzaming van de energievoorziening voor de glastuinbouw. ETP richt zich vooral op geothermieprojecten, maar onderzoekt ook alternatieve warmtebronnen zoals industriële restwarmte, biomassa en warmte uit verwerking van afvalstromen. Samenwerking met de glastuinbouwondernemers staat hierbij hoog in het vaandel. Naar gelang hun behoefte kunnen zij in verschillende rollen deelnemen in de projecten: als klant, participant of eigenaar.

Ondersteuning

LTO Glaskracht In Westland werkt LTO Glaskracht Nederland intensief samen met ETP. LTO Glaskracht Nederland ondersteunt en faciliteert de warmtecoöperaties. Hetzelfde gebeurt inmiddels in andere gebieden waar ondernemers kansen zien voor alternatieven voor fossiele brandstoffen en in de uitwerking zelf het voortouw nemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 15°
  70 %
 • Maandag
  21° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  30 %
Meer weer