'Werkplezier grootste verdienste Volwaard-concept'

'We houden nu minder vleeskuikens, maar onze inkomsten zijn zeker niet slechter. De grootste verdienste is ons werkplezier. Dat is er veel beter op geworden.' Dat zegt Niek van den Borne, een van de eerste deelnemers aan het Volwaard-concept, dat deze week tien jaar bestaat.

%27Werkplezier+grootste+verdienste+Volwaard%2Dconcept%27
© John Claessens

Het tienjarig bestaan van het concept en daarmee ook het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming werd dan ook op het bedrijf van deze pluimveehouder en zijn vrouw Janny in het Brabantse Reusel gevierd.

Volwaard is het resultaat van samenwerking tussen pluimveehouders, Coppens Diervoeding, Plukon Food Group en ZLTO. Samen met de Dierenbescherming en een steeds groeiende groep supermarkten staken ze tien jaar geleden hun nek uit voor een beter dierenwelzijn.

Uitdaging

'Toen was het nog best een hele uitdaging om vleeskuikenhouders over de streep te trekken om mee te doen met het concept,' aldus Ad Kemps van Coppens Diervoeding, een van de initiatienemers van de Volwaard-kip. 'Inmiddels is er veel belangstelling en brede navolging.'

De Volwaard-kip leeft langer, heeft uitloop naar buiten en krijgt meer graan. Het gebruik van antibiotica is daardoor vrijwel nihil.

Actievere kuikens

'We hebben nu actievere en mooiere kuikens en minder problemen en uitval', zegt Van den Borne. Hij stelt dat het Beter Leven-concept de hele sector op een positieve manier in beweging heeft gebracht. 'Ook in de gangbare houderij is er veel veranderd. Je ziet nu ook allerlei tussensegmenten ontstaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer