Opnieuw discussie over water en voer bij kuikens

Wakker Dier is sinds 2013 in een juridische strijd verwikkeld met de overheid over het moment waarop pasgeboren kuikens water en voer tot hun beschikking krijgen. Deze week deelde de organisatie mee opnieuw een rechtszaak over de kwestie aan te spannen.

Opnieuw+discussie+over+water+en+voer+bij+kuikens
© Vidiphoto

Waar gaat het om?

Kuikens komen uit het ei in grote broederijen. In een traditionele broederij krijgen de kuikens geen eten en drinken, maar leven ze van de dooierzak. Pas in de stal waar ze de rest van hun leven doorbrengen, krijgen ze water en voer. Het ministerie van Economische Zaken grijpt in als de kuikens na 60 uur nog geen eten en drinken krijgen.

Wakker Dier pleit ervoor dat de overheid die periode naar 36 uur bijstelt. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat de sterfte onder kuikens significant toeneemt als ze gedurende een langere periode geen eten of drinken krijgen. De overheid blijft echter bij de eerdergenoemde 60 uur. Daarom gaat Wakker Dier in beroep.

Op welk onderzoek baseert Wakker Dier zich?

Het gaat dit keer om een literatuurstudie van Wageningen University & Research van afgelopen najaar. Daaruit blijkt opnieuw dat er meer kuikens in de gevarenzone komen, als ze in de periode tussen de 36 tot 60 uur geen eten of drinken krijgen. Er is meer uitval en de kuikens hebben later een lager lichaamsgewicht en een hogere voederconversie.

Het precieze omslagpunt in de periode tussen die 36 en 60 uur, waarop er door water- en voedselonthouding uitval optreedt, is echter niet duidelijk. Zeker is alleen dat er na 60 uur een significant hogere uitval is.

Hoelang duurt het trouwens voordat kuikens in een nieuwe stal aankomen?

Dat varieert nogal. In Nederland duurt het gemiddeld 24 tot 48 uur uur voordat pasgeboren kuikens in die nieuwe stal aankomen.

Kan dat niet sneller?

Ja. Op den duur gaat dat wel gebeuren. De pluimveehouderij is volop in ontwikkeling en er zijn al nieuwe broedsystemen ontwikkeld waarbij de kuikens direct of sneller na uitkomst van de eieren water en voer krijgen.

Wat zijn dat voor systemen?

Bekend zijn het Patio- en het Hatchbroodsysteem. In het Patiosysteem worden de kuikens geboren in de stal. Er vindt dus geen transport plaats van kuikens van de broederij naar de stal. Ook kunnen de kuikens voer en water opnemen wanneer ze hier vanaf het moment van uitkomen behoefte aan hebben.

In het Hatchbroodsysteem worden kuikens na het broedproces opgevangen in kratten in een geklimatiseerde ruimte waar de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid gecontroleerd worden. De kuikens krijgen daar de beschikking over voer en water. Na circa vier dagen worden de kuikens vervolgens overgeplaatst naar het definitieve bedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer