Studenten lovend over praktijkdag Cumela

Zowel studenten als loonwerkdocent Cor Fockens van Terra Groningen hebben goede ervaringen met het project 'Leren door de praktijk te ervaren' van Cumela. 'De studenten, de loonbedrijven en de medewerkers zijn enthousiast en de sfeer is prima', zegt Fockens.

Studenten+lovend+over+praktijkdag+Cumela
© Koos van der Spek

Bij dit project werken opleidingen loonwerk samen met loonbedrijven, zodat studenten van beroepsopleidende leerweg (BOL) en beroepsbegeleidende leerweg (BBL) meer in aanraking komen met basisvaardigheden en/of complexe machines. 'Zonder dit project is het voor scholen moeilijk om praktijklessen in te bouwen', weet Fockens.

De scholen moeten zelf op zoek naar loonbedrijven. Terra Groningen laat de praktijklessen verzorgen bij Wieringa in Bedum, Boven in Finsterwolde en Hartenhof in Assen. 'Het is voor de medewerkers best spannend om als leraar op te treden. Het enthousiasme viel ons daarom erg mee. De loonbedrijven hebben daar goede mensen voor gevonden', stelt de loonwerkdocent.

Personeelstekort

Het aanbieden van praktijktraining en -ervaring is een project van Sociale partners loonwerk. Brancheorganisatie Cumela selecteert samen met de scholen de loonbedrijven. 'Cumela is bang voor een personeelstekort en wil graag goed opgeleide medewerkers. De organisatie stimuleert de scholen om veel en goede mensen op te leiden', legt Fockens uit.

Studenten van de opleiding Groen, Grond en Infra krijgen door de praktijkdagen de gelegenheid om ervaring op te doen met machines waar ze tijdens de lessen of op hun stagebedrijf niet mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld grote grondverzetmachines, veldspuiten of machines voor het inkuilen.

'De praktijkdagen maken de opleiding leuker. Dat studenten de kans krijgen kennis te maken met diverse loonbedrijven en machines werkt motiverend', constateert de docent. 'Iedereen is enthousiast. 'Dit moeten we vaker doen en we hebben vandaag echt wat geleerd', horen we van studenten.'

Voorzichtige start

Het project is eind vorig jaar gestart. Dick Klop, adviseur scholing bij Cumela: 'Nog niet overal in Nederland zijn samenwerkingsverbanden tussen scholen en loonbedrijven ontstaan. Er zijn enthousiaste scholen en loonbedrijven voldoende, maar zoiets op elkaar afstemmen kost tijd.'

Klop denkt dat in mei van dit jaar de meeste samenwerkingsverbanden in de steigers staan. Hij hoopt dat de loonbedrijven in de zomerperiode ook beschikbaar zijn voor praktijkdagen. 'Het moet niet alleen gaan om machines op het erf of in de werkplaats. De studenten moeten ook echt met bijvoorbeeld een aardappelrooier, veldspuit of hakselaar kunnen gaan werken.'

Subsidie

Voor elke praktijkdag die vanuit het samenwerkingsverband en binnen de gestelde voorwaarden wordt uitgevoerd, krijgt het praktijkbedrijf een subsidie van 320 euro. 'Door die subsidie is het voor scholen makkelijker om invulling te geven aan praktijklessen. Vroeger hadden we de praktijkscholen, maar die zijn verdwenen omdat er geen geld meer voor is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer