Kristalstructuur+levert+betere+effici%C3%ABntie+fruitfungicide
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kristalstructuur levert betere efficiëntie fruitfungicide

Het middel Faban voor de bestrijding van schurft in appels en peren onderscheidt zich vanwege de speciale cocrystal-formulering die zorgt voor een langere werking.

Faban bevat de werkzame stoffen pyrimethanil en dithianon. Toelatingshouder BASF meldt dat na een toepassing van het middel een derde deel van de pyrimethanil direct beschikbaar komt. De rest van de werkzame stof komt daarna langzaam vrij vanwege de kristalstructuur ofwel cocrystal-formulering.

Volgens BASF blijkt uit onderzoek dat acht dagen na het spuitmoment nog 64 procent van de pyrimethanil beschikbaar is voor de bescherming van de fruitbomen. Faban is vanwege deze eigenschap ook nog actief als een sporengolf langer aanhoudt, meldt de toelatingshouder. Er is daardoor ook nog een werking op nakiemers van de schurftschimmel. Pyrimethanil als werkzame stof in andere fungiciden is eerder uitgewerkt.

Vanaf openen knoppen

Faban kan in appels en peren worden toegepast vanaf het openen van de knoppen. Het middel mag in het groeiseizoen vier keer worden ingezet. Het minimale interval tussen twee toepassingen is twaalf dagen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  25° / 15°
  60 %
Meer weer