Terugkeer+bedekkingsfungiciden+in+tarwe
© Nieuwe Oogst

Terugkeer bedekkingsfungiciden in tarwe

Vanwege resistentie-overwegingen adviseren middelenfabrikanten om naast specifieke fungiciden ook weer bedekkingsfungiciden toe te passen voor de ziektebestrijding in tarwe.

'Afwisseling van fungiciden is belangrijk om te zorgen dat de middelen sterk genoeg blijven', zegt Jan Bongers van Bayer Cropscience. 'Daarom moeten we in de bestrijdingsschema's ruimte creëren voor bedekkingsfungiciden.'

Rolf Scholtens van BASF verwacht niet dat er op korte termijn een nieuwe groep fungiciden bijkomt voor de bestrijding van ziekten in tarwe. 'We moeten dus zuinig zijn op de triazolen en carboxamiden en dat kan door middelen als Daconil en mancozeb weer van stal te halen.'

In de

Scholtens legt uit dat het hernieuwde gebruik van bedekkingsfungiciden in Engeland is opgepakt.

'Tarwetelers kunnen een aparte T0-bespuiting uitvoeren in de uitstoelingsfase van de tarwe. Verder is het goed mogelijk om de bedekkingsmiddelen bij de T1- en T2-bespuitingen mee te mengen met de andere fungiciden.'

Ziektebestrijdingsproeven

Scholtens en Bongers gaven gisteren een toelichting bij ziektebestrijdingsproeven op proefboerderij Ebelsheerd. Zij constateren in de praktijk dat vooral in het westen en midden van het land veel roest is te vinden in tarwepercelen.

In Noord-Nederland komt septoria opzetten.

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer