Potato Valley wil data boeren koppelen

Potato Valley wil data van ongeveer vijftig akkerbouwers uit Groningen en Friesland koppelen om innovatie in de sector te stimuleren.

Potato+Valley+wil+data+boeren+koppelen
© Tienke Wouda

'Het is een heel andere manier van denken. Waar we anders vooral zoeken naar meer gegevens, gaan we nu uit van wat we al hebben', stelt voorzitter Tineke de Vries van het kennisplatform voor de Noord-Nederlandse akkerbouw.

Erwinia

Want uit de gegevens van akkerbouwers over teeltregistraties en bouwplannen kunnen veel meer relaties en verbanden worden gehaald dan tot nu toe gebeurt, geeft ze aan.

'We weten nog niet waarom de ene plant in het perceel wel besmet is met erwinia en de andere niet. Daarom moeten we zoeken naar verbanden. Dat kan door data te koppelen. Een ander voorbeeld is de beworteling van pootgoed. Ook daarover is nog weinig bekend.'

Akkerbouwer Hilko Bos uit Oldehove is enthousiast. 'De data worden een stuk overzichtelijker. De computer denkt na en wij krijgen advies.'

Innoveren is een van de speerpunten van het vorig jaar opgerichte Potato Valley dat deze week een bijeenkomst hield bij HZPC in Metslawier.. Daarnaast moet de akkerbouwsector meer op de kaart worden gezet, ook bij de overheid. 'Het is vooral dairy, dairy, dairy. Daar is niets mis mee, maar wij zijn er ook nog', gaf De Vries de aardappeltelers mee tijdens de bijeenkomst

Armen

Volgens gedeputeerde Henk Staghouwer van provincie Groningen is het voor telers ongelooflijk belangrijk om burgers te vertellen wat er achter de deur gebeurt. 'En waarom de armen worden uitgeklapt. Dat moet ook een Partij voor de Dieren weten. Dat weten ze nu absoluut niet.'

Zijn Friese collega Johannes Kramer is het daarmee eens. 'De ondernemer moet zijn verhaal vertellen, maar onder aan de streep moet hij wel geld blijven verdienen. Daarom moeten we allemaal als een keten samenwerken.'

Manager productie en logistiek Frank van der Werff van HZPC gaf aan dat er bij afnemers meer behoefte is aan kiemkrachtig pootgoed en dat ze van tevoren willen weten hoeveel stengels per knol ze kunnen verwachten.

In het project Flight to Vitality ontwikkelen HZPC en Averis Seeds een objectieve vitaliteittoets waarmee de kiemkracht van partijen pootgoed kan worden gemeten en voorspeld. Deze toets komt beschikbaar voor de hele sector. 'Wanneer we meer weten over de inhoud van een partij, kunnen we gerichter telen en meer uit de markt halen', verwacht Van der Werff.

Verzilting

Provincies Fryslân en Groningen gaan de regie voeren over de verziltingsproblematiek in Noord-Nederland. Hiermee geven ze gehoor aan de oproep van Tineke de Vries tijdens de bijeenkomst.

'De projecten over verzilting buitelen over elkaar heen. Iedereen duikt op de pot met geld van het Waddenfonds. Wat is de toestand van de verzilting en wat is de visie? Dat weten we nu niet', merkte De Vries op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer