Emmeloord wil World Potato Centre

Burgemeester Aucke van der Werff van de Noordoostpolder vindt dat er in Emmeloord een groot internationaal aardappelcentrum moet komen.

Emmeloord+wil+World+Potato+Centre
© Nieuwe Oogst

De burgemeester deed deze suggestie gisteren bij de aanvang van de Landelijke Pootaardappeldag in Emmeloord. Volgens hem moet het 'World Potato Centre' een prestigieus gebouw zijn, passend bij de status van de aardappelketen in ons land.

'Wij presenteren Emmeloord graag als World Potato City en adel verplicht', vindt Van der Werff. 'Hier in de Noordoostpolder hebben we de ruimte en de infrastructuur om een gebouw neer te zetten waar consumenten de hele aardappelketen kunnen verkennen.'

'Het centrum moet verder een internationale ontmoetingsplek zijn voor iedereen die betrokken is bij de aardappel in welke vorm dan ook', vervolgt de burgemeester. 'Als regionale overheid zijn we enthousiast en kunnen ook financieel ondersteuning geven. Het initiatief moet echter vanuit de aardappelsector zelf komen.'

Vruchtbare landbouwgrond

Van der Werff sprak in zijn openingswoord zijn trots uit over de Noordoostpolder als teeltgebied en handelscentrum. 'We combineren hier onze vruchtbare landbouwgrond met de beste teeltkennis en gedreven vakmanschap. Het resulteert in de beste kwaliteit aardappelen en dat is voor ons een mooi uithangbord.'

Wat de hoogste ambtenaar van de gemeente Noordoostpolder echter opvalt is dat de aardappelsector voor zijn gevoel te weinig de handen ineenslaat. Hij noemt dat pionieren op eigen houtje. 'Veel bedrijven die gevestigd zijn in onze gemeente doen wereldwijd zaken in de meest exotische oorden. Maar het is de vraag of ze daar het maximale uithalen als ze niet meer gaan samenwerken.'

Johan van Oldenbarnevelt

Wat Van der Werff betreft is de Nederlandse aardappelsector toe aan een soort tweede gouden eeuw. Met zijn oproep daartoe vergelijkt hij zichzelf met Johan van Oldenbarnevelt. 'Hij gaf de aanzet tot het oprichten van de VOC. Door goed samen te werken en elkaar handel te gunnen, groeide Nederland in de gouden eeuw uit tot een belangrijke speler op het wereldtoneel.'

Dat perspectief ligt er nu ook voor de Nederlandse aardappelsector, stelt Van der Werff. 'Het belang van de aardappel als voedingsbron neemt wereldwijd alleen maar toe. Dat heeft te maken met de hoge voedingswaarde en het gunstige milieuprofiel. Nederland kan daar nu van profiteren en moet niet wachten tot de Chinezen of Brazilianen ons voorbijstreven. Want in het buitenland zitten ze echt niet stil.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer