Emmeloord+wil+aardappelmuseum
Nieuws
© Hilde Boelema

Emmeloord wil aardappelmuseum

Emmeloord moet een aardappelmuseum en een wereld aardappelcentrum binnen de stadsgrenzen krijgen. Dat plan opperde burgemeester Aucke van der Werff gisteren bij de opening van het nieuwe kantoor van het Agrofoodcluster in Emmeloord.

In de ogen van de eerste burger van gemeente Noordoostpolder is de aardappel een echt commercieel succesverhaal. Alleen wordt het positieve imago van het product volgens hem nog onvoldoende uitgedragen. 'De aardappel is een koers naar succes, het is ook een prachtproduct. Maar er is nog een wereld te winnen', aldus Van der Werff.

Vooral de pootaardappelteelt doet het goed in Flevoland. Het areaal telt nu zo'n 6.000 hectare en daarmee is het het grootste teeltgebied in Nederland van dit uitgangsmateriaal, daarna volgen Noord-Friesland en -Groningen en Zeeland. Nederland is wereldmarktleider op het gebied van pootaardappelen, net als voor tulpen en paprika's.

Wetenschap

Emmeloord heeft zich in het verleden al eens opgeworpen als dé aardappelstad. Voor Van der Werff is het predicaat 'Potatocity' aanleiding om nog eens flink in de bus te blazen met meer aandacht voor dat product. Als het aan gemeente Noordoostpolder ligt komt er daarom ook een World Potato Centre. Daar kunnen wetenschap en vakmanschap op het gebied van de aardappelteelt elkaar kunnen ontmoeten, in combinatie met een museum over de geschiedenis van de teelt in Nederland.

Noordoostpolder werpt zich ook op om in 2021 het wereld aardappelcongres naar Nederland te krijgen. In 2017 wordt al de Europese vakbeurs Potato Europe in Emmeloord gehouden. De evenementen vormen volgens Van der Werff een mooie aanloop naar de Floriade, die in 2022 in Almere plaats vindt. 'Zo wordt één plus één geen twee, maar drie of zelfs veel meer.'

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer