'Hete lente' voor buitengebied Brabantse Wal

De gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht tekenen op 1 februari een samenwerkingsovereenkomst met de Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib) voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Voordat de schop de grond in kan, moet er een dekkingsgraad van 50 procent zijn. Dat komt neer op zo'n 1.250 huishoudens in het buitengebied van de drie Brabantse Walgemeenten. De kosten voor een aansluiting bedragen 1.800 euro, inclusief btw.

Een actieve ondernemersgroep vanuit de ZLTO-afdelingen Woensdrecht en Steenbergen-Bergen op Zoom Noord heeft het balletje van glasvezel in het buitengebied aan het rollen gebracht. Marinus Krijger uit Steenbergen is voorzitter van deze werkgroep die al in 2015 op poten is gezet door André Janse van ZLTO-afdeling Steenbergen-Bergen op Zoom Noord.

Hinder

Krijger, die zelf geen boerenbedrijf heeft, woont in het buitengebied van Steenbergen en ervaart dagelijks de hinder van een trage internetverbinding. 'Ik heb zelf erg traag internet. Daarnaast ben ik beroepshalve veel bezig met ondergrondse infra, waaronder glasvezel', legt Krijger uit waarom Jansen hem destijds benaderde voor het voorzitterschap van de werkgroep.

'Ik kies ook bewust niet voor een internetsignaal via de schotel of 4G omdat dit niet stabiel is. Alles wat via een vaste verbinding onder de grond je huis binnenkomt, is veel betrouwbaarder.'

Actief bemiddeld

De werkgroep heeft de afgelopen jaren veel gesprekken gevoerd met zowel ambtenaren en wethouders als met glasvezelaanbieders. 'Uiteindelijk zijn we met Mabib in zee gegaan. Daarna hebben we actief bemiddeld tussen de gemeenten en Mabib om met elkaar in gesprek te gaan. En nu zijn we zover dat er op 1 februari wordt getekend.'

De bal ligt niet alleen bij Mabib om voldoende aansluitingen te werven. Krijger: 'Wij gaan als werkgroep nu ambassadeurs aanstellen die vanaf 1 februari actief in het gebied mensen gaan benaderen. Daarnaast gaat Mabib natuurlijk de bewoners van het buitengebied aanschrijven, informatiebijeenkomsten beleggen en op andere manieren de publiciteit zoeken. Ook de gemeente biedt ondersteuning door middel van het verstrekken van informatie op de website en andere kanalen.'

Deadline

Krijger heeft er alle vertrouwen in dat de dekkingsgraad op tijd wordt gehaald. 'De deadline voor de werving zal ergens medio mei liggen. Wij gaan ervoor zorgen dat we die 1.250 huishoudens binnenhalen. Het zal wel veel energie kosten. Dit is het begin van een hete lente. Als we het halen, dan is dat een historische mijlpaal wat ons betreft.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer