Suikerstroop krijgt beschermde status
De Europese Commissie heeft vrijdag 12 januari bekend gemaakt dat het typische Nederlandse product Suikerstroop een beschermde status 'Gegarandeerde Traditionele Specialiteit'(GTS) heeft gekregen.
De GTS is gegeven vanwege de traditionele productiemethode en samenstelling. Suikerstroom is gemaakt van 100 procent bietsuiker. De bereidingswijze en smaak volgens Nederlandse traditie maakt suikerstroop uniek. De stroop heeft een zoet-zoute smaak.
Suikerstroop is van oudsher een bijproduct van de suikerraffinage. Het wordt verkregen uit het uit de stroperige vloeistof die overblijft bij de bereiding van suiker uit suikerbieten. In het begin van de 17e eeuw werd suikerstroop handmatig geproduceerd. Sinds 1908 wordt het fabrieksmatig gemaakt en sindsdien is de methode ongewijzigd.
Traditionele gerechten
Suikerstroop wordt veel gebruikt in traditionele streek gerechten zoals Groningse kruidkoek, bruine bonen met appeltjes en Limburgse Zoervleisj (zuurvlees), Drentse Proemenkreuze en Zeeuwse Boterbabbelaars.
Basterdsuiker heeft al sinds 2013 de GTS-status en nu komt de Van Gilse Suikerstroop daar bij. In Nederland hebben verder Boerenkaas en de Hollandse Nieuwe deze beschermde status.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
RS330 VRF
Gebruikt, € 750
-
Wifo KSK 250
2001, € 2.250
-
John Deere Tractor 6110SE (ZOB) #29804
Gebruikt, P.O.A.
-
Kverneland Ploeg 3300S Variomat 5 schaar (LH) #20949
Gebruikt, € 47.000
Vacatures
Sales Adviseur - Melkveehouderij en Gemengd Bedrijf
VOSSEN LABORATORIES Int. B.V. - NL
Specialist gewasverzorging
Syngenta Seeds - Zeewolde
Medewerker Mechanisatie
Syngenta Seeds - Zeewolde
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Deskundig lid voor de pachtkamer
Rechtbank Oost-Brabant - ’s-Hertogenbosch
Weer
-
Zaterdag10° / 4°30 %
-
Zondag11° / 2°30 %
-
Maandag10° / 0°20 %