Suikerstroop krijgt beschermde status
De Europese Commissie heeft vrijdag 12 januari bekend gemaakt dat het typische Nederlandse product Suikerstroop een beschermde status 'Gegarandeerde Traditionele Specialiteit'(GTS) heeft gekregen.

De GTS is gegeven vanwege de traditionele productiemethode en samenstelling. Suikerstroom is gemaakt van 100 procent bietsuiker. De bereidingswijze en smaak volgens Nederlandse traditie maakt suikerstroop uniek. De stroop heeft een zoet-zoute smaak.
Suikerstroop is van oudsher een bijproduct van de suikerraffinage. Het wordt verkregen uit het uit de stroperige vloeistof die overblijft bij de bereiding van suiker uit suikerbieten. In het begin van de 17e eeuw werd suikerstroop handmatig geproduceerd. Sinds 1908 wordt het fabrieksmatig gemaakt en sindsdien is de methode ongewijzigd.
Traditionele gerechten
Suikerstroop wordt veel gebruikt in traditionele streek gerechten zoals Groningse kruidkoek, bruine bonen met appeltjes en Limburgse Zoervleisj (zuurvlees), Drentse Proemenkreuze en Zeeuwse Boterbabbelaars.
Basterdsuiker heeft al sinds 2013 de GTS-status en nu komt de Van Gilse Suikerstroop daar bij. In Nederland hebben verder Boerenkaas en de Hollandse Nieuwe deze beschermde status.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Perfect weidebloter LB-275-V
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320MC
2012, P.O.A.
-
Stiga E-RIDE C300
Nieuw, P.O.A.
-
Gewichtblok 1450 kg TOP
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Veldmedewerker
Collectief Lopikerwaard - Polsbroekerdam, Lopik
Gezocht: biologische boer / opvolger bedrijf
Land van Ons - Ransdaal, Voerendaal
Aardappelkweker/aardappelveredelaar
Doornbos Werving & Selectie - Noordoostpolder
Werkplaatsmonteur
Van der Sluis - Ens (Noordoostpolder)
Seed Production Specialist Tomaat
Enza Zaden - Enkhuizen
Weer
-
Zondag2° / -3°60 %
-
Maandag3° / -1°40 %
-
Dinsdag1° / 0°85 %