Nog veel bieten in de grond in het Westen

Omdat 2018 erg nat begint, blijkt het steeds lastiger om de laatste bieten nog te rooien. Het gaat om een kleine 2000 hectare.

Nog+veel+bieten+in+de+grond+in+het+Westen
© koos van der spek

'Voor deze tijd van het jaar zitten er nog relatief veel suikerbieten in de grond. De vraag is of alles nog kan worden geoogst, al zeggen we dat al enige tijd. Steeds wordt er wat van het te rooien areaal afgesnoept en dat kan nu ook nog', zegt Gert Sikken van Suiker Unie.

Uit de statistieken van suikerfabriek blijkt dat in Noord- en Zuid-Holland nog de meeste bieten in de grond zitten. Het gaat om circa 6 procent van het areaal. 'In de gebieden Wieringermeer en Haarlemmermeer relatief gezien nog meer. Het percentage ligt daar boven de 6 procent', weet Sikken.

Problemen

In de tweede week van november waarschuwde de directeur agrarische zaken van Suiker Unie in Nieuwe Oogst dat er nog veel bieten moeten worden gerooid en er eigenlijk geen bietenrooiers meer stil mogen staan. Sikken zag vorst toen als grootste gevaar, terwijl het teveel aan water nu voor problemen zorgt.

'Vanaf begin volgende week wordt lichte vorst voorspeld en dat biedt misschien kansen om een deel van de bieten te kunnen rooier. Bij serieuze vorst krijgen de telers te maken met een serieus probleem. Voor individuele telers kan dat veel schade opleveren. Met de zeer grote bietenoogst is de impact voor Suiker Unie niet zo groot', zegt Sikken.

Suikergehalte en tarra

Suiker Unie heeft inmiddels driekwart van de bieten verwerkt en denkt de campagne rond 8 februari af te kunnen ronden. De kwaliteit van de bieten loopt, begrijpelijkerwijs, iets terug. Vorige week was het gemiddelde suikergehalte 16,6 procent. De tarra was met 13,4 procent ook wat lager.

Voor de campagne toe nu toe komt het suikergehalte uit op gemiddeld 16,8 procent. De regio Lijmers/Oude IJssel scoort met 16,3 procent het laagst. De regio Groninger Veen zit met 17,2 procent suiker aan de top.

Bij het tarrapercentage zijn de verschillen nog groter. Bietentelers uit Limburg Midden/De Peel leveren met 7,86 procent de minste tarra. De regio's Groningen BRD (19,15 procent) en Bommelerwaard/Betuwe (16,32 procent) leveren tot nu toe de meeste tarra.

Bietenhopen afdekken

De agrarische dienst van Suiker Unie adviseert om vanaf komend weekeinde goed op het weerbericht te letten en voorbereidingen te treffen om de bietenhopen af de dekken, want 'bevroren bieten zijn verloren bieten'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer