Lichte vorst vergemakkelijkt rooien laatste suikerbieten

Loonbedrijf Hopmans in Wieringerwerf is maandag na de vorst gelijk begonnen met het rooien van de laatste suikerbieten. 'Als het droog blijft, zijn eind van de week alle bieten er uit', zegt Tinus Sturm van het loonbedrijf.

Lichte+vorst+vergemakkelijkt+rooien+laatste+suikerbieten
© John Oud

Hopmans heeft de bietenrooier nog niet schoon in de schuur kunnen zetten, want bij klanten zat begin deze week nog 25 à 30 hectare in de grond. Het droge weer en de lichte vorst maakt het mogelijk om de bieten alsnog te rooien.

'Het rooien gaat beter dan we hadden verwacht. Door de vorst stijft de zeeklei wat op en rijdt je geen diepe sporen over het land', zegt Sturm. 'Gezien de tijd van het jaar mogen we zeker niet klagen.'

Draagvermogen

Loonbedrijf Hopmans maakt gebruik van een Vervaet bietenrooier. Op de voorste as zitten wielen met brede banden en op de tweede as rupsen. 'De rupsen onder de bietenrooier zorgen voor meer draagvermogen en die hebben hun nut goed bewezen', zegt Sturm.

Uit de statistieken van Suiker Unie blijkt dat in Noord- en Zuid-Holland nog de meeste bieten in de grond zitten. Het ging vorige week om circa 6 procent van het areaal. In de gebieden Wieringermeer en Haarlemmermeer lag het percentage nog hoger.

Geluk

Voor de kerstdagen zat er volgens Sturm in de Wieringermeer nog ongeveer 500 à 600 hectare bieten in de grond. 'Naar schatting 20 procent van het totaal. Als het na de kerst flink was gaan vriezen, hadden de telers een groot probleem gehad. Nu hebben ze geluk.'

Normaal gesproken willen de telers voor de kerst klaar zijn met het bietenrooien omdat ze bij voorkeur de grond voor de winter willen ploegen. 'Dit jaar was het rooien erg weersafhankelijk en hebben we door de hoge opbrengsten te maken met een lange campagne.' Suiker Unie denkt dat het einde van de campagne rond 8 februari ligt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer