Indicatoren+voor+detectie+van+koprot+in+uien
Nieuws
© Cebeco Agrochemie

Indicatoren voor detectie van koprot in uien

Voor de vroege detectie van de schimmel koprot hebben onderzoekers van Wageningen UR indicatoren gevonden in genetisch materiaal van uien.

De indicatoren zijn genen op het DNA van uien die informatie geven over eventuele infecties van koprot. WUR-onderzoeker Chris de Visser behandelde deze week tijdens de themadag uien in Dronten de eerste resultaten van het koprotonderzoek in het kader van het project Uireka.

Binnen Uireka hebben zeventig ketenpartijen samen met de overheid budget vrijgemaakt voor het oplossen van knelpunten in de uiensector. Over de indicatoren voor detectie van koprot vertelt De Visser dat het gaat om genen die in uienrassen een aanwijzing geven voor de gevoeligheid voor infecties. 'Verder onderzoek moet uitwijzen welke van deze genen het meest geschikt zijn voor de detectie van koprot.'

Waarschuwingssystemen

Het onderzoek aan koprot focust zich verder op veldtesten met verschillende waarschuwingssystemen en bestrijdingsschema's. De Visser meldt dat het op de proefvelden gelukt is om de uien kunstmatig te infecteren. Verder zijn sporenvangsten vastgelegd. 'In de bewaring moeten we nog de uiteindelijke aantastingsniveaus vastleggen.

De laatste vergelijkingen in het onderzoek zijn de verschillende behandelingen bij het oogsten, drogen en bewaren van de uien. Rond de uienoogst werd onder meer velddrogen vergeleken met direct inschuren. Volgens De Visser lijkt dit seizoen direct inschuren en daarna drogen met verwarmde lucht van 30 graden Celsius de minste infecties van koprot te geven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer