Afdekplicht+uienafval+aangescherpt
© Nieuwe Oogst

Afdekplicht uienafval aangescherpt

Productschap Akkerbouw (PA) scherpt vanwege koprot de bestaande afdekplicht voor uienafval dit seizoen aan. Dat gebeurt op verzoek van de sector.

De bestaande afdekplicht had vooral betrekking op de verspreiding van valse meeldauw. Doel van de aangescherpte regels is om verspreiding van koprot via afvalhopen tegen te gaan.

De afdekverplichting is nu ook van toepassing als op afvalhopen nog geen groene delen van uien aanwezig zijn. Ook nog niet-uitgeplante plantmateriaal en uienvoorraden voor vergisters moeten worden afgedekt of zo opgeslagen dat verspreiding van sporen niet mogelijk is.

Infectiebron

Koprot veroorzaakte afgelopen seizoenen veel schade. Onderzoekers gaan ervan uit dat onafgedekte afvalhopen een infectiebron kunnen zijn van de schimmelziekte.

Doel van de verordening is om het risico op verspreiding van zowel valse meeldauw als van koprot te verkleinen. Naast zaai- en plantuien, winteruien en zilveruien vallen ook sjalotten onder de verordening.

Teeltvoorschriften

PA voert ook in 2014 de teeltvoorschriften onverkort uit. Toezichthouder BQ Support controleert op de uitvoering ervan. Niet of onvoldoende afgedekte afvalhopen zijn vanaf 15 april strafbaar.

Na een waarschuwing of soms direct wordt een overtreding tuchtrechtelijk afgehandeld. De overtreder krijgt dan een geldboete opgelegd.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer