Intensieve controle op afdekken afvalhopen

Toezichthouders NAK en BQ Support controleren in opdracht van Productschap Akkerbouw de komende weken intensief op onafgedekte afvalhopen met aardappelen en uien.

Intensieve+controle+op+afdekken+afvalhopen
© Agrifirm

Niet of onvoldoende afgedekte afvalhopen zijn vanaf 15 april strafbaar. De afdekplicht voor afvalhopen is onderdeel van de teeltvoorschriften voor de bestrijding van phytophthora in aardappelen en valse meeldauw in uien.

Aardappel- en uienafvalhopen zijn belangrijke infectiebronnen voor genoemde ziekten en ook voor koprot in uien. Als gevolg van de zachte winter en het vroege voorjaar lopen de aardappelen en uien op de afvalhopen relatief vroeg uit dit seizoen.

Waarschuwing

Er zijn vorig seizoen 783 afvalhopen gecontroleerd. Daarvan waren 49 niet of onvoldoende afgedekt. Alle betreffende ondernemers hebben na een waarschuwing passende maatregelen genomen.

Op verzoek van de sector is de afdekplicht van afvalhopen met uien dit jaar aangescherpt. De reden hiervoor is het optreden van koprot de afgelopen seizoenen. Onafgedekte hopen kunnen een infectiebron zijn en moeten in een vroeg stadium worden afgedekt.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer