Warmtebehandeling beperkt koprot
			Biologisch bedrijf maatschap Twisk-Sulik, installatiebedrijf Dijksma Koudetechniek en DLV hebben een warmtebehandelingsmethode ontwikkeld om de aantasting van koprot in uiensoorten sterk te verminderen.
		
In een proef met plantuien en plantsjalotten stelden zij vast dat na een korte opwarmperiode tot temperaturen tussen 40 en 42 graden Celsius de aantasting van koprot tot 4 procent is terug te dringen.
Meer risico
Bij verhitting tot 32 graden halveerde de aantasting in de proef. Hogere temperaturen leveren dus betere resultaten op. Echter opwarmen tot 42 graden is in de praktijk nog moeilijk te realiseren en geeft ook meer risico op schade.
In de praktijk blijkt dat nadrogen met temperaturen tot 32 graden goed haalbaar is met behulp van bijvoorbeeld propaankachels. Deze methode is energiezuinig en zorgt ervoor dat de uien in één behandeling een ziektebestrijding krijgen en worden gedroogd.
Aanvullend onderzoek
Het onderzoek naar de warmtebehandelingsmethode is mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Voor de toepassing van opwarming tot 42 graden Celsius is volgens DLV aanvullend onderzoek nodig.
Lees ook
Marktprijzen
		 
			
		
		
		Meer marktprijzen
    
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
					
					
					Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
- 
					

AS Motor 1040 YAK 4WD (WOL) #26685
Gebruikt, P.O.A.
 - 
					

Case IH PUMA 185 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
 - 
					

JOHN DEERE X940 COMPACTTREKKER (SOM) #31419
Gebruikt, € 17.941
 - 
					

Vicon Fanex 903
2016, P.O.A.
 
Vacatures
Beleidsmedewerker Boomkwekerij
Royal Anthos - Hillegom
Teamleider teelt
IBN - Schaijk
Technisch Specialist
Pater Bloembollen - Spierdijk
Internationaal Accountmanager
Schaap Holland BV - Biddinghuizen
Stagiair(e) Redacteur Akker- en Tuinbouw
Nieuwe Oogst - NL
Weer
- 
	Dinsdag15° / 11°10 %
 - 
	Woensdag16° / 10°10 %
 - 
	Donderdag16° / 9°5 %
 





								
								
								
								
								



					


