Warmtebehandeling beperkt koprot

Biologisch bedrijf maatschap Twisk-Sulik, installatiebedrijf Dijksma Koudetechniek en DLV hebben een warmtebehandelingsmethode ontwikkeld om de aantasting van koprot in uiensoorten sterk te verminderen.

Warmtebehandeling+beperkt+koprot
© Cebeco Agrochemie

In een proef met plantuien en plantsjalotten stelden zij vast dat na een korte opwarmperiode tot temperaturen tussen 40 en 42 graden Celsius de aantasting van koprot tot 4 procent is terug te dringen.

Meer risico

Bij verhitting tot 32 graden halveerde de aantasting in de proef. Hogere temperaturen leveren dus betere resultaten op. Echter opwarmen tot 42 graden is in de praktijk nog moeilijk te realiseren en geeft ook meer risico op schade.

In de praktijk blijkt dat nadrogen met temperaturen tot 32 graden goed haalbaar is met behulp van bijvoorbeeld propaankachels. Deze methode is energiezuinig en zorgt ervoor dat de uien in één behandeling een ziektebestrijding krijgen en worden gedroogd.

Aanvullend onderzoek

Het onderzoek naar de warmtebehandelingsmethode is mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Voor de toepassing van opwarming tot 42 graden Celsius is volgens DLV aanvullend onderzoek nodig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer