Meer antwoorden op probleem koprot

Het onderzoek door PPO Lelystad naar koprot in de periode van 2012 tot en met 2014 heeft een effectief middel en de ontwikkeling van de eerste bestrijdingsstrategieën opgeleverd.

Meer+antwoorden+op+probleem+koprot
© Nieuwe Oogst

Op basis van de resultaten na drie jaar onderzoek, concludeert PPO-onderzoeker Chris de Visser dat de bestrijding van vroege infecties essentieel is. 'Een belangrijk bestrijdingsmoment lijkt het begin van de bolvorming.'

De Visser besprak gisteren de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek naar koprot tijdens de themadag uien in Dronten. Het onderzoek is uitgevoerd op initiatief van het Uienplatform en gefinancierd door een groot aantal partijen in de Nederlandse uienketen.

Signum

In 2012 leverde het onderzoek een eerste indruk op van middelen die een werking hebben op koprot. Conclusie was dat Signum het meest effectief is tegen koprot en dat ook de middelen Fandango, Olympus een redelijke werking hebben.

In de jaren 2013 en 2014 zijn vooral bestrijdingsstrategieën getest.

Goed waarschuwingssysteem

'Ondanks de effectieve middelen is 100 procent bestrijding nog niet mogelijk', zegt De Visser. 'Voor de timing van de bespuitingen zijn nog hulpmiddelen nodig, zoals een goed waarschuwingssysteem.'

Verder benadrukt de onderzoeker dat het na de oogst van groot belang blijft om de halzen van de uien snel en effectief in te drogen.

Vervolg in 2015

Het onderzoek naar koprot krijgt in 2015 een vervolg. Daarbij worden onder meer detectiesystemen getest en de effecten van het vergisten van uien op de koprotschimmel.

Maar de belangrijkste onderzoeksvraag blijft volgens De Visser: 'waar komen de sporen van koprot vandaan?'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer