Meer+uien+afgeleverd%2C+maar+hogere+voorraad
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Meer uien afgeleverd, maar hogere voorraad

Op dit moment zijn er flink meer uien afgeleverd in vergelijking met andere jaren. Tegelijkertijd liggen de voorraden op een gemiddeld hoger niveau dan de afgelopen vijf jaar.

Dat blijkt uit de eerste voorraadinventarisatie onder de leden van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) in de eerste week van december voor het seizoen 2017-2018. De conclusies sluiten aan bij het beeld van de goedlopende export.

De gemiddelde opbrengst van alle ingestuurde resultaten is 55,6 ton per hectare. In 2016 was dit 52,7 ton per hectare. Gemiddeld is de opbrengst per hectare 5,5 procent hoger dan voorgaand seizoen.

Verschillen

Hoewel de verschillen tussen percelen kleiner waren dan vorig jaar, zien we ook dit seizoen aanzienlijke verschillen. Het minimum is 22 ton per hectare, terwijl het maximum 93 ton per hectare bedraagt.

Bij de gele uien lag de opbrengst op 57,2 ton per hectare en bij de rode uien was dit 55,4 ton per hectare. Bij de plantuien lag de opbrengst gemiddeld op 45,6 ton per hectare.

Areaaluitbreiding

Uitgaande van een areaaluitbreiding van 4,3 procent, zoals ook het CBS deze heeft vastgesteld, komt de totale productie bij de referentiegroep 10 procent hoger uit dan het vorige seizoen. Dit is 7 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

De hogere productie leidt uiteindelijk ook tot een hogere voorraad. Hoewel er zowel relatief als absoluut meer uien zijn geleverd dan vorig seizoen, kan dit niet voorkomen dat de tussentijdse voorraad hoger ligt dan vorig seizoen en ook 2 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Meer in voorraad

In het vorige seizoen was 31 procent van de uien afgeleverd. Dit jaar is 33,6 procent afgeleverd. In absolute tonnen is er bij de VTA-leden 6,1 procent meer voorraad dan vorig seizoen. Dit is ruim 2 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Van de voorraad is ongeveer 22 procent verkocht. Bij de rode uien lag dit percentage hoger dan bij de gele uien (40 procent ten opzichte van 18 procent). Vorig jaar was een groter deel van de voorraad reeds verkocht, waardoor de vrije voorraad nu wel hoger ligt. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is dit 8,3 procent hoger.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer