Vierde+generatie+Jilissen+boert+in+Oeffelt
Reportage
© Peter van Houweling

Vierde generatie Jilissen boert in Oeffelt

Al de vierde generatie G. Jilissen is boer op hetzelfde bedrijf. De vijfde dient zich aan. Gerrit Jilissen heeft alle vijf generaties meegemaakt. 'Vroeger was het verrekt hard werken, maar er was veel meer vrijheid.'

Gerrit Jilissen (83) zit aan de eikenhouten tafel in de huiskamer. 'Hier stonden vroeger de koeien', zegt hij. Samen met zijn vrouw Marietje woont hij in de tot woonhuis omgebouwde koeienstal. Zijn zoon Geert woont in de bedrijfswoning. Gerrit Jilissen is de derde boerengeneratie G. Jilissen aan de Kerkenhuisweg 3 in Oeffelt, zoon Geert de vierde en diens zoon Gertjan de vijfde.

De allereerste op deze plek was Grad Jilissen. Hij had twee boerderijen in Sint Agatha. Hij was boer, maar het liefst smokkelde hij. Dat leverde veel meer op. Eigenlijk had Grad Jilissen geen tijd om te boeren. Daarom verkocht hij beide boerderijen en kocht de huidige, toen kleine, boerderij terug. Hij had wel vee, maar in een deel van de varkensstallen zaten geen dieren, maar smokkelwaar. De eerste Grad Jilissen smokkelde tot in de jaren dertig. Zijn zoon, die ook Grad heette, smokkelde wel mee, maar was vooral boer. Hij nam het bedrijf over in 1932.

Koeien eruit

'Ik heb het bedrijf overgenomen in 1962', vertelt Gerrit Jilissen. Hij zette sterk in op ontwikkeling. Al snel bouwde hij een stal voor 120 slachtvarkens; na een paar jaar nog één voor 210 slachtvarkens. Omdat de koeienstal verouderd was, moest hij kiezen tussen een ligboxenstal of stoppen met de koeien. Hij koos voor het laatste. In 1968 gingen de koeien eruit. In de koeienstal kwamen 140 varkens en er kwam een nieuwe slachtkuikenstal op het erf. De Brabander vond het niet spijtig om de koeien weg te doen: 'Ik moest een keus maken.'

Vroeger had ik met één stal veel meer werk dan nu met drie stallen

Gerrit Jilissen, oud-veehouder uit Oeffelt

Het bleek een goede keus te zijn. 'Ik ben er altijd wel bij gevaren.' De kleine stal met kuikens bracht de grote winst. In 1976 bouwde Jilissen een grotere stal en in 1991 nog een grotere.

Meer hectares

Ook in land groeide het bedrijf. De eerste grote aankoop betrof 12 hectare grond, die de ondernemer al pachtte van een leerlooiersfamilie. Later volgden meer aankopen en onlangs kocht zoon Geert Jilissen ruim 5 hectare van de buurman.

Die zoon nam het bedrijf over in 2000. 'De grote ontwikkeling heb ik gedaan', zegt Gerrit Jilissen. Maar ook Geert Jilissen ontwikkelde het bedrijf voortvarend, niet alleen in mechanisatie en in loonwerk, maar ook in hectares. In 2000 teelde hij op 30 hectare. Nu is dat zo'n 100 hectare, inclusief enkele deelteelten met andere boeren. De ondernemer teelt akkerbouwgewassen en mais.

Goed Nest Kip

In de drie stallen huizen nu 34.000 vleeskuikens. Dat waren er tot vorig jaar meer, maar Jilissen houdt nu traaggroeiende kuikens volgens het concept 'Goed Nest Kip', voor Albert Heijn. Dat bevalt goed. 'Eerst was het echt wielrenen, nu is het lekker fietsen', vertelt Geert Jilissen. 'Dat is prima als het financieel resultaat aan het eind van het jaar hetzelfde is.'

Zijn zoon Gertjan werkt als zzp'er, onder andere in mesttransport. In drukke perioden werkt hij thuis in het bedrijf. Het staat nog niet vast of hij dat overneemt. 'Er komt tegenwoordig zo veel bij kijken', zegt zijn opa. Toen hij zelf begon met boeren, was er meer vrijheid, stelt hij. 'Maar het was wel verrekt hard werken, gruwelijk hard.'

Borreltje

Zijn vrouw Marietje werkte ook mee. 'Jij wist in de varkens- en kippenstallen net zo veel als ik', zegt Gerrit Jilissen. Zondag na de mis was de tijd om samen de boekhouding te doen. 'Wel eerst een borreltje vooraf.' De privé-uitgaven waren niet groot. Vlees kwam van het eigen vee en groenten en aardappelen uit de eigen groentetuin. Marietje Jilissen: 'Mijn moeder zei altijd: 'Op het bedrijf brengt niets per meter meer op dan de groentetuin.'

Haar man werkt nu niet meer mee in het bedrijf, behalve dan dat hij af en toe wat spullen haalt of brengt. 'Het kan niet meer na mijn nieuwe heup', zegt hij gelaten. 'Soms is hij nog wel boos dat het niet meer lukt', zegt zijn zoon. Sinds Gerrit Jilissen niet meer werkt, is hij te zwaar geworden, vindt zijn vrouw. 'Vroeger was het allemaal handwerk. Toen had je geen kans om dikker te worden.'

Met de kop

Is het nu lichamelijk minder zwaar? 'Ja', antwoordt Gerrit Jilissen direct. 'Vroeger had ik met één stal veel meer werk dan nu met drie stallen.' Zijn vrouw vult aan: 'Het is nu meer met de kop, hè.'

Wanneer zou Jilissen liever boer zijn, toen of nu? 'Als ik het zou moeten doen zoals het vandaag moet, dan pakte ik gelijk mijn koffer en vertrok ik naar Canada.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer