Zussen samen actief in pluimveebedrijf

Elsemieke (22) en Suzanne (24) Wolfs runnen samen met hun ouders een pluimveebedrijf in Moergestel. De twee zussen zetten zich in voor de promotie van de pluimveehouderij en zijn actief betrokken bij Young Poultry People. In de toekomst hopen zij het bedrijf van hun ouders voort te kunnen zetten en, zo mogelijk, te splitsen.

Zussen+samen+actief+in+pluimveebedrijf
© Cath Hermans

Hoe is jullie bedrijf ontstaan?

Elsemieke: 'Opa had een gemengd bedrijf met varkens, koeien en pluimvee. Toen ons pap het bedrijf overnam, is hij vrij snel gestopt met de varkens. Hij breidde de pluimveetak uit en wilde daarna ook groeien met de melkveestapel. Dit was helaas niet mogelijk door te weinig grond. Hij koos ervoor om te stoppen met de koeien en zich volledig op de pluimveetak te richten. Ons bedrijf is langzaam gegroeid. In 2007 hebben onze ouders de laatste stal neergezet.'

Het is belangrijk dat we een eerlijk en transparant beeld geven van wat we doen

Suzanne Wolfs, pluimveehouder in Moergestel

Is jullie bedrijf nu toekomstbestendig?

Elsemieke: 'Het is een goede keuze geweest dat onze vader is gestopt met de melkveetak. Suzanne en ik hebben allebei stage gelopen bij een melkveebedrijf. Een mooie sector voor anderen, maar niets voor ons.'

Suzanne: 'We zijn aan het kijken of het mogelijk is om op deze locatie de stallen te verlengen. Met de huidige wet- en regelgeving zijn er wel wat beperkingen, maar we willen het toch proberen.'

Hoe zien jullie het dan voor je?

Elsemieke: 'Het zou mooi zijn als we een locatie vinden op maximaal een half uur reisafstand van hier. We zijn aan het rondkijken met verschillende mensen in ons netwerk.'

Suzanne: 'Als dit niet binnen vijf jaar mogelijk is, dan gaan we waarschijnlijk iets anders doen. Als het wel lukt om een locatie te bemachtigen, dan kunnen we een bedrijf runnen met twee locaties. We hopen dat ons bedrijf in de toekomst sterk genoeg is om het te splitsen, zodat we allebei ons eigen bedrijf kunnen runnen.'

Heeft jullie broer ook interesse in het bedrijf?

Suzanne: 'Onze broer Peter studeert momenteel landbouwmechanisatie. Hij heeft niet zoveel met de kippen. Hij is meer geïnteresseerd in het bedrijf van mijn vader dat zich richt op gewasbeschermingsmiddelen. We hebben het aan tafel regelmatig over de pluimveesector. Na het eten gaan we vaak met zijn drieën, of soms met zijn vijven, in de kantine zitten van het bedrijf met een kopje koffie. Tijdens deze momenten ontstaan altijd de beste ideeën.'

Elsemieke: 'Familie gaat bij ons voor alles, ook voor het bedrijf. Gezelligheid en gemoedelijkheid zijn zo belangrijk voor ons. We zouden het afschuwelijk vinden, wanneer er gedoe komt in ons gezin door het bedrijf. Peter moet zich er ook goed bij voelen, wanneer Suzanne en ik het bedrijf overnemen. Er moet voor hem ook ruimte blijven om later een bedrijf te starten. We willen niet alle kansen voor zijn neus wegmaaien.'

Hoe is jullie samenwerking?

Elsemieke: 'Suzanne en ik zijn enorm verschillend. Toch vullen we elkaar goed aan en leren we steeds beter samen te werken.'
Suzanne: 'Wij hebben nog nooit echt slechte jaren meegemaakt en dat is best spannend voor onze toekomst. Hoe erg stress in slechte jaren van invloed gaat zijn op onze samenwerking, ik heb nog geen idee. Onze ouders hebben wel slechte jaren meegemaakt, maar wij hebben daar thuis eigenlijk weinig van meegekregen.'

Jullie hebben een grote gedeelde hobby. Kunnen jullie daar meer over vertellen?

Elsemieke: 'Bedoel je op stap gaan? Nee, grapje. Je bedoelt natuurlijk de Young Poultry People. Na de productschappen ontstond stichting Kip.Kiplekker, waar mijn moeder bestuurslid van is. Toen zij aan de slag wilden gaan met sociale media, zei mijn moeder: 'Dit moeten we oppakken met jonge pluimveehouders.'

Suzanne: 'Zo gezegd, zo gedaan. Willem de Haas, Mart Coolen, Willem van Welie en ik zijn in augustus 2016 bij elkaar gaan zitten. Toen ik op buitenlandstage ging, heeft Elsemieke mijn rol overgenomen in het team. Eenmaal terug van stage zijn Elsemieke en ik allebei actief gebleven en die samenwerking gaat verbazingwekkend goed. We zijn ondertussen met acht bestuursleden en zo'n zestig leden. Daar zijn we enorm trots op.'

Waarom is Young Poultry People zo belangrijk voor jullie?

Suzanne: 'We vinden het belangrijk voor onze toekomst dat we als pluimveesector een eerlijk en transparant beeld geven van wat we doen. In het begin vonden we het afschuwelijk om voor Young Poultry People op de foto te moeten of om filmpjes te maken, maar op een gegeven moment wen je daaraan. Gelukkig werd onze groep groter en zie je nu meer verschillende gezichten vanuit Young Poultry People.'

Elsemieke: 'Het is mooi om een netwerk te hebben met allemaal jonge pluimveehouders. Zo'n twee keer per jaar organiseren we bijeenkomsten om jongeren uit de sector te leren kennen en samen sterk te staan voor sectorpromotie.'

Komen er vaak mensen op jullie bedrijf?

Elsemieke: 'Mijn vader ontvangt graag mensen op het bedrijf. Een tijd geleden waren onze ouders op vakantie. Suzanne en ik deden toen de rondleiding en je zag die mensen denken: runnen deze twee meiden het bedrijf? Het is erg leuk om cijfers te delen op zo'n moment, want die zijn in andere landen weer heel anders. We zijn echt trots dat wij dan als jonge vrouwen mensen ons bedrijf kunnen laten zien.'

Suzanne: 'Naast ons huis staat nu een oud gebouw. Dit gebouw willen we graag platgooien en er iets anders voor in de plaats zetten. Het zou mooi zijn als we hier in de toekomst een ontvangstruimte met een hygiënesluis en douches van kunnen maken voor bezoekers aan ons bedrijf. Ook een winkel met de verkoop van ons eigen pluimveevlees zou mooi passen in deze ruimte. Kortom: er zijn nog genoeg mogelijkheden, plannen en wensen voor onze toekomst.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer