Vitens+onderzoekt+nieuwe+waterwinlocatie+Friesland
Nieuws
© jasper schel

Vitens onderzoekt nieuwe waterwinlocatie Friesland

Drinkwaterbedrijf Vitens start in februari met een bodemonderzoek voor een potentiële nieuwe waterwinlocatie in het gebied tussen Gorredijk en Heerenveen.

Een nieuw waterwingebied van 6,5 miljoen kuub per jaar is nodig om ook in de toekomst Friesland van drinkwater te kunnen blijven voorzien. Omwonenden krijgen een brief over de exacte plannen en worden uitgenodigd voor een informatieavond.

De vraag naar water groeit harder in Friesland dan in andere gebieden van Vitens. Dit komt onder andere door de verwachte toename in vraag naar water in combinatie met de sterk aantrekkende economie. Om deze vraag op te kunnen vangen, is er naast de versnelde capaciteitsuitbreiding van Noardburgum en Nij Beets een nieuwe waterwinlocatie nodig.

Zoetwaterbron

Uit eerdere onderzoeken, onder andere door TNO, naar potentiële waterwinlocaties in Friesland komt het gebied tussen Gorredijk en Heerenveen goed naar voren. Het gebied bevat naar alle waarschijnlijkheid een schone en zeer goed beschermde zoetwaterbron.

Om de exacte bodemopbouw en de waterwinmogelijkheden nader te kunnen onderzoeken is veldwerk nodig. Zo moet er een pompproef gehouden worden, waarvoor waarnemingsputten geslagen moeten worden. Hierbij houdt Vitens zoveel mogelijk rekening met de omgeving. Het proefgebied is gelegen tussen Luxwoude en Langezwaag in een bosrijke omgeving.

Voorjaar 2018

De verwachting is dat dit onderzoek in het voorjaar van 2018 gaat plaatsvinden. De resultaten van het onderzoek volgen een half jaar later. Zijn de onderzoeksresultaten negatief, dan zal Vitens verdere verkenningen binnen het grotere zoekgebied 'Gorredijk Heerenveen' uitvoeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer