Ommen+blijft+sierteelt+weren+in+drinkwatergebieden
Nieuws
© Harry Tielman

Ommen blijft sierteelt weren in drinkwatergebieden

Gemeente Ommen komt met een nieuwe onderbouwing om de sierteelt in twee drinkwatergebieden in de gemeente te verbieden.

De Raad van State had eerder het nieuwe bestemmingsplan buitengebied afgekeurd op dit punt. Dat gebeurde na een bezwarenprocedure van LTO Noord. De rechter baseerde zich op een rapport over de bollenteelt op de Veluwe.

Maar de gemeente Ommen heeft nu voldoende, op de lokale situatie afgestemde, argumenten verzameld om het verbod te handhaven. Ze is daarbij geadviseerd door Vitens. De gemeente denkt dat deze argumenten stand zullen houden bij een eventuele nieuwe procedure bij de Raad van State.

Zelfde middelen

LTO Noord en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) vinden het echter niet juist dat de sierteelt er wordt uitgepikt als vervuiler van het grondwater.

'De middelen die Vitens in haar motivatie noemt, worden in de sierteelt in dezelfde dosering en frequentie gebruikt als in andere teelten zoals mais en suikerbieten', zegt bollenteler Marcel Markhorst namens het regiobestuur oost van LTO Noord. 'Voor een duurzaam beheer van het grondwater is het beter naar het gebruik van de middelen te kijken dan eenvoudigweg een teelt te verbieden. Dat lost het probleem niet op.'

Strakke afspraken

Markhorst wil daarom graag met Vitens en de gemeente in gesprek om strakke afspraken te maken over het middelengebruik door de sector in de twee drinkwatergebieden: 'Als er dan nog middelen in het drinkwater worden aangetroffen weten we zeker dat die niet uit de sierteelt afkomstig zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer