Vriezenveen in beeld voor drinkwaterwinning

Om de drinkwaterwinning op peil te houden kiest provincie Overijssel voor een locatie bij Vriezenveen/Daarle en het langer in bedrijf houden van de winlocatie in Mander. Daarmee komt een eind aan een jarenlange zoektocht naar 6 miljoen kuub extra drinkwater.

Vriezenveen+in+beeld+voor+drinkwaterwinning
© rijkswaterstaat

Sinds een brand bij bandenproducent Vredestein in Enschede in 2003 heeft Overijssel een drinkwatertekort. De winning uit het nabijgelegen Twentekanaal moest toen worden gestaakt. Dat is de afgelopen tijd opgevangen met inkoop van drinkwater in Gelderland en Duitsland.

Sindsdien is gezocht naar een nieuwe winlocatie. Alle negen potentiële drinkwaterbronnen zorgden echter voor bezwaren bij zowel natuurorganisaties als landbouw. De partijen zijn bang voor verdroging van de bodem in natuurgebied ofwel van landbouwgrond. En waterbedrijf Vitens wil de winning zo goedkoop mogelijk houden.

Afweging

Oud-dijkgraaf Marga Kool heeft nu namens provincie Overijssel een onafhankelijke afweging gemaakt waarmee alle partijen kunnen leven, stelt de provincie.

'Wij wijzen niet aan', zegt regiobestuurder Marcel Markhorst van LTO Noord Oost. 'Maar als er dan toch moet worden gekozen, moet dat een plek zijn waar het al niet droog is. De keuze voor Vriezenveen is dan de minst slechte.' Vriezenveen/Daarle lijkt in het rijtje van negen dan de minst droge te zijn. 'Andere opties zijn minder.'

Geen gedane zaak

Markhorst wijst erop dat het nog geen gedane zaak is. Zo komt er nog een MER-procedure, een opname in de omgevingsvisie en een behandeling door Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. 'Pas dan volgt een aanwijsproces waar de winningslocatie precies komt. Het zoekgebied is groot, met verschillende grondlagen.'

Die nadere aanwijzing is nog complex. Markhorst pleit er daarom voor vooral het gebied zelf bij de nadere afweging te betrekken. Ook wil LTO Noord een goede schaderegeling. 'De keuze is al lastig genoeg. Je wilt niet te dicht op natuurgebieden zitten omdat de invloed daar groter is, maar ook weer niet de landbouw te veel benadelen.'

Mander

Wat de afbouw van de winlocatie Mander betreft is Markhorst er veel aan gelegen dat dit zo snel mogelijk gebeurt. 'De aanvoer van water is daar lastig. Dat maakt het gebied kwetsbaar. Wij hadden daarom liever gezien dat de winning daar in één keer was afgebouwd. Dus moet goed worden gemonitord', aldus de bestuurder.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer