Het+regent+zonnestralen+in+de+land%2D+en+tuinbouw
Commentaar
© Ruud Ploeg

Het regent zonnestralen in de land- en tuinbouw

Op het kruispunt van twee jaren is het volop terug- en vooruitblikken. In de media, maar ook thuis, op het erf. Een bemoedigende conclusie is dat de agrarische sector er op veel terreinen sterker voor staat.

Want ja, in de meeste sectoren is in 2017 goed verdiend. Langjarig gemeten zijn in diverse sectoren zelfs records gebroken. In de tuinbouw, varkenshouderij en melkveehouderij is door velen uitstekend geboerd. Overigens zijn daarop altijd uitzonderingen, zoals de akkerbouw en fruitteelt en ten dele de pluimveehouderij.

De noodzakelijke krimp van de melkveehouderij slaagt op zo'n manier dat derogatie verzekerd lijkt. De varkenshouderij bevindt zich in een transitie naar vraaggestuurde productie, met nu goede prijzen en overheidssteun voor de uitstroom van stoppers.

En wat te denken van het nieuwe, optimistischer geluid vanuit Den Haag. Het nieuwe ministerie dat met de sector tot resultaten wil komen en LTO Nederland dat zichtbare resultaten boekt in de lobby, met de landbouwparagraaf in het regeerakkoord als onmiskenbare trofee.

2018 gaat nieuwe dynamiek en tumult brengen. Uiteraard qua prijzen en noteringen, en ongetwijfeld duikt er ergens een voedselcrisis op of dreigt een markt op slot te gaan. Boeren en tuinders zullen zowel positief als negatief in het nieuws zijn. Ze zullen een weg moeten vinden met de veranderende eisen die aan voedselproductie en leefomgeving worden gesteld.

Ondernemers hebben alle reden om het nieuwe jaar opgewekt tegemoet te treden. Al is het alleen al omdat dat het klimaat is om kansen te grijpen en vooruit te komen. Namens het voltallige team van Nieuwe Oogst wens ik u daarbij alle succes toe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer