Minister Schouten laat buren eigen stoepje vegen

De land- en tuinbouw wint aan kracht qua landelijke beleidsbepaling en belangenbehartiging. Een nieuw landbouwministerie en een versterkt LTO Nederland symboliseren het hernieuwde zelfvertrouwen van de sector.

Minister+Schouten+laat+buren+eigen+stoepje+vegen
© Ruud Ploeg

Een staatssecretariaatje binnen Economische Zaken, afbraak van de productschappen en een klein kantoortje van waaruit de landelijke belangenbehartiging werd gecoördineerd, weerspiegelden de laatste jaren het dalende aanzien van de agrarische sector.

Tot veler verwondering is het gelukt die neerwaartse spiraal te keren. De landbouwparagraaf in het Regeerakkoord staat als een huis, met waardering en ruimte voor boeren en tuinders. De sector krijgt een ministerie, met bovendien een minister als vice-premier.

LTO rondt in dezelfde periode een omvangrijke reorganisatie af, waarin invloed en middelen vanuit de regio naar de landelijke sectoren verschuiven. Woensdag opende LTO Nederland officieel haar nieuwe kantoor aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag.

Het feit dat LTO haar 'landbouwhuis' huisvest naast het nieuwe ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit leidt al gauw tot bonte beeldspraak. Niet in de laatste plaats van de minister zelf.

Carola Schouten heette - zoals een goede buurvrouw betaamt – de nieuwe boerenvertegenwoordigers welkom. De minister maakte duidelijk prijs te stellen op een goede relatie, waarin men elkaar ruimte biedt, maar eveneens de waarheid zegt.

In beeldspraak: de minister serveert sterke koffie om de buren wakker te houden als er onheil dreigt. En verwacht ook - terecht - dat de buren hun eigen stoepje schoon vegen. Voor zoethoudertjes - een kopje suiker - hoeven ze niet bij haar aan te kloppen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer