Kringlooplandbouw+vraagt+om+intelligenter+boeren
Commentaar
© Ruud Ploeg

Kringlooplandbouw vraagt om intelligenter boeren

Koeien op een dieet van gras, varkens die vrijwel alleen nog restafval vreten en kippen aan de insecten. Fors minder soja, graan in krachtvoer en reductie van gewasbescherming en kunstmest op het land.

Alle partijen in de Tweede Kamer willen aan de slag met het sluiten van kringlopen in de agrarische productie. Het parlement geeft LNV-minister Carola Schouten de opdracht een definitie uit te werken en wettelijke belemmeringen weg te nemen voor kringlooplandbouw. De start is nog wat vaag, maar de richting waarin indiener Tjeerd de Groot van D66 het zoekt, is helder. De milieu-impact van voedsel moet omlaag en dat vraagt om systeemveranderingen.

Boeren en tuinders raken steeds meer vertrouwd met de kringloopgedachte. Door intensivering van de productie raakte de natuurlijke kringloop de afgelopen decennia meer en meer uit zicht. Die trend is echter duidelijk aan het keren.

Zo krijgen melkveehouders verplicht zicht en grip op hun mineralenhuishouding dankzij de Kringloopwijzer. De akkerbouw experimenteert met vergelijkbare instrumenten. Niet om tot een maximale, maar om tot een optimale productie te komen.

Je zou het intelligenter boeren kunnen noemen. Steeds meer boeren en tuinders willen er weloverwogen in mee, maar hebben daar hulp bij nodig. Om het streven van kringlooplandbouw waar te maken is ketenbreed, en inclusief de overheid, een andere mindset nodig. Een filosofie die wegblijft van vermindering van dieraantallen en absolute verboden op chemie, maar focust op het creëren van voorwaarden voor een transitie naar de optimale weg voor voedselproductie. Daar kunnen boeren en tuinders wel wat hulp bij gebruiken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer