Boeren+wensen+je+smakelijke+feestdagen
Nieuws
© LTO Noord

Boeren wensen je smakelijke feestdagen

Boeren in Twente, de Gelderse Vallei en de Veluwe zijn net voor de feestdagen een publieksactie gestart. Langs de wegen in deze regio's staan tientallen metershoge spandoeken met 'Onze boeren, onze voedselmakers. Smakelijke feestdagen!'

De spandoeken hangen sinds gisteren en vandaag, vlak voor de feestdagen. Op het doek staan groente, fruit, zuivel, kaas, eieren, brood, vlees en aardappels. Diverse regionale media, zoals Tubantia en RTV Oost hebben aandacht voor de actie van de boeren. 'Dat is heel mooi. We hadden het gehoopt, maar niet verwacht', vertelt Nicole Scholten Linde van LTO Noord Noord-Oost Twente.

Volgens Hanneke Stegeman van afdeling Zuid-Oost Veluwe heeft dat te maken met het enthousiasme van de boeren die hieraan, samen met een reclamebureau, gewerkt hebben. 'Enerzijds willen we mensen meer bewust maken dat het voedsel dat tijdens de feestdagen van onze boeren vandaan komt. Anderzijds willen we bereiken dat boeren trots zijn op hun werk en dat het energie geeft.'

Veel reacties

Volgens Stegeman krijgen ze ontzettend veel reacties op de actie, niet alleen vanuit de media maar ook vanuit allerlei netwerken. 'In de actie staat voedselproductie centraal. Daar draait het werk van de boeren om. Zonder boeren zouden we geen eten hebben. Daar moeten mensen zich meer bewust van zijn. Veel mensen zijn blij met de actie. 'Eindelijk eens wat positiefs over boeren'.'

De actie is dan ook ingegeven omdat boeren lang niet altijd positief in het nieuws komen. Nicole Scholten Linde maakt zich daar flink zorgen over. 'Boeren krijgen van de consument een hoog waarderingscijfer, een 7,7. Maar alle aandacht van actiegroepen en negatieve berichten, zoals deze week over kippenbedrijven, beïnvloeden wel de publieke opinie.'

Positieve verhaal

'Het is belangrijk dat we daar het positieve verhaal tegenover zetten. Als boeren werken we heel transparant. Nooit eerder konden mensen op zoveel boerderijen komen kijken. We mogen best trotser zijn op onze Nederlandse producten.'

Volgens de initiatiefnemers staat op het verlanglijstje van de boeren voor 2018 meer begrip en ruimte tussen boeren en burgers. 'En een betere verdeling in de voedselketen met een eerlijke prijs voor hun producten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer