Brabant+biedt+veehouder+sigaar+uit+eigen+doos
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Brabant biedt veehouder sigaar uit eigen doos

De voorstellen uit de '80 procent versie' van de voorstellen van Gedeputeerde Staten voor flankerend beleid voor de veehouderijsector in Noord-Brabant zijn een sigaar uit eigen doos.

Dat stellen de oppositiepartijen CDA en 50+ vandaag in een overleg hierover. 'Dit is gewoon blamerend beleid', zegt Ton Braspenning van het CDA. 'Het is financieel, technisch én praktisch gewoon niet mogelijk. Het stalderingsloket is nog niet operationeel, Het enige concrete zijn de tegoedbonnen voor VAB's.'

Braspenning vindt de voorgestelde ondersteuning van stoppers en jonge boeren in de vorm van advies een lachertje. 'Een sigaar uit eigen doos', vuurt de christendemocraat zijn pijlen af op gedeputeerden Spierings en Van den Hout. De ChristenUnie/SGP en 50+ sluiten zich hierbij aan.

'60 procent versie'

Ook van coalitiepartij VVD komt kritiek op de voorstellen van GS. 'Dit is geen 80 procent versie maar een 60 procent versie', begint VVD-landbouwwoordvoerder Wouter Bollen zijn betoog. 'Het wat en hoe ontbreekt aan de voorstellen. Wat gaan GS concreet doen voor voor bijvoorbeeld stoppers? De geplande einddatum verschuift en dus is er bij veel boeren sprake van een financieel gat van zes jaar.'

'Verder ontbreekt de cijfermatige onderbouwing van alle kosten. Een overzicht van de noodzakelijke middelen is nu nodig. GS moeten meer snelheid maken', aldus Bollen die herhaalt dat de VVD op 7 juli alleen onder voorwaarden heeft ingestemd met het veehouderijbeleid.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer