Plafond+voor+directe+betalingen+goed+idee
Column
© Europees Parlement

Plafond voor directe betalingen goed idee

Op de drempel van het nieuwe jaar is het vooral goed om vooruit te kijken. Wat gaat er gebeuren, wat gaan we doen? Heel wat spannende dingen, althans wat betreft landbouw in de Europese Unie.

De belangrijkste klus is het landbouwbeleid voor na 2020. Onze EU-landbouwcommissaris Phil Hogan heeft daarvoor zijn ideeën voorgesteld. Dat is zeker niet te vroeg, want de ministers en parlementsleden willen nog heel wat vergaderen en aanpassen, voordat het 2020 is. Tegen die tijd verlaten de Britten nog de EU en houden we Europese parlementsverkiezingen. Dat maakt de besluitvorming niet makkelijker.

De eerste ideeën van de EU-commissaris zien er goed uit, vind ik. Het beleid wordt wat eenvoudiger en flexibeler, precies wat veel boeren vragen.

Waar ik vooral blij mee ben, is dat Hogan een plafond voorstelt voor de directe betalingen per agrarisch bedrijf. Want het kan niet zo blijven dat 80 procent van de betalingen gaat naar 20 procent van de agrarische bedrijven in de EU, zoals nu. Dat is totaal scheef.

Familiebedrijven vormen de ruggengraat van onze kwaliteitsvoedselvoorziening en van een leefbaar platteland

Annie Schreijer-Pierik, lid van het Europees Parlement voor het CDA

Deze grote slokopontvangers vindt u vooral in Tsjechië en Bulgarije. Zulke rupsjes-nooit-genoeg zijn er amper of niet in ons land. Nederland heeft samen met Luxemburg de minste van deze reuzenontvangers van alle EU-landen, meldde de EU-commissaris in een grafiekje over 2016. Sowieso krijgt Nederland eigenlijk relatief weinig van de 41 miljard euro aan directe betalingen.

Sommigen zullen wellicht tegenwerpen dat grote bedrijven nu eenmaal recht hebben op grote sommen directe betalingen. Maar dat is niet gewenst. Voor multinationals met zoveel grond zijn de landbouwsubsidies niet bedoeld. Die grote jongens redden zichzelf wel. Ons Brusselse beleid moet vooral familiebedrijven overeind helpen houden: familiebedrijven vormen de ruggengraat van onze kwaliteitsvoedselvoorziening en van een leefbaar platteland.

Maar hoe hoog moet het plafond zijn? De EU-commissaris denkt aan 60.000 tot 100.000 euro per bedrijf. Vast en zeker willen ministers van de landen met de grote ontvangers zich verzetten. Juristen zullen wellicht proberen de grote bedrijven op te splitsen. Dat moeten we niet willen.

Daarom vraag ik onze LNV-minister Carola Schouten om komend jaar stevig vast te houden aan een echte limiet. Gelukkig leek ze tijdens overleg in de Tweede Kamer het idee voor een plafond wel positief te vinden. Dat voorspelt een goed begin van 2018.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer