Burgers+hebben+genoeg+van+experts
Column
© Julie Algra

Burgers hebben genoeg van experts

De halve wereld viel over de huidige Britse minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken Michael Gove heen, toen hij onlangs zei dat burgers genoeg hadden van experts. Ik begreep hem wel.

De populistische beweging richt zich tegenwoordig tegen experts. Want, zo wordt dan gesteld, 'die verkondigen ook maar een mening'. Onterecht natuurlijk, maar ook wel begrijpelijk. Economen bijvoorbeeld beweerden voor 2008 dat er nooit meer een grote financiële crisis zou komen. Markten waren zo ver geperfectioneerd dat we niets meer te vrezen hadden van hebzucht en kortzichtigheid.

Dat hebben we geweten. Tien jaar na dato zitten we nog altijd met de naweeën van een crisis die ons honderden miljarden euro's armer heeft gemaakt en bankiers zelf geen dubbeltje heeft gekost.

Hier moest ik aan denken, toen ik het in onze landbouwkringen inmiddels veel bejubelde filmpje tegenkwam dat de loftrompet steekt over de Nederlandse voedselindustrie. Het is afkomstig van het World Economic Forum en National Geographic en staat op sociale media. Het schetst in zeventien slides hoe Nederland de wereld gaat redden; 'Going Dutch could feed the world.'

Het is om van te gaan gloeien als boer en als boerenbelangenbehartiger: hét World Economic Forum dat ons Nederlandse boeren en tuinders als voorbeeld voorhoudt aan de rest van de wereld. Veel beter wordt het niet. Wij, boeren en tuinders, buitelden op sociale media ook over elkaar heen om het filmpje te delen en te laten zien hoe goed we bezig zijn.

Maar pas op, want tegelijkertijd is het filmpje ook eenzijdig. Er wordt met geen woord gerept over de maatschappelijke discussies die we in Nederland te voeren hebben als agrarische sector. Over het eten van vlees, gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, luchtkwaliteit, enzovoort.

Waar wij dus met elkaar trots zaten te zijn, waren veel commentaren op het filmpje ook negatief en van de strekking 'als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook'.

Dus zonder ons feestje te bederven, wil ik wel graag een waarschuwing geven. Pas op dat we niet als experts ons eigen succes gaan omarmen en bejubelen. Want in de huidige maatschappelijke realiteit met een onderbuik die zich juist uitspreekt tegen expertise helpt je dat niet verder.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer