Klimaatinspanning+kan+niet+zonder+boeren
Column
© LTO Nederland

Klimaatinspanning kan niet zonder boeren

Het nieuwe regeerakkoord zet de toon voor de aankomende jaren: Nederland wordt duurzaam. Met het klimaatverdrag van Parijs hebben we met 194 andere landen afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met tenminste 40 procent te verminderen. Daarvoor hebben we wel onze boeren en tuinders hard nodig.

Juist de Nederlandse land- en tuinbouw kan een hele belangrijke rol spelen in de discussie over klimaatverandering. Nederland wordt in Brussel als koploper gezien als het gaat om technologische en ecologische innovaties. Ik zie daarin een win-win-winsituatie.

Ten eerste is de ecologische voetafdruk van onze land- en tuinbouw door onze kennis en innovaties een voorbeeld voor andere landen. Een kilo geproduceerd voedsel in Nederland heeft de laagste CO2-uitstoot ter wereld. Als onze boeren en tuinders daarvoor de ruimte krijgen, ben ik ervan overtuigd dat we de uitstoot van broeikasgassen nog verder kunnen verminderen. Denk bijvoorbeeld aan precisielandbouw, aan innovaties om de methaanuitstoot van rundvee te verminderen en aan zonne- en bio-energie.

Organische stof

Ten tweede is agrarische sector als één van de weinige sectoren in staat om CO2 via organische stof vast te leggen in de bodem. Daarvoor is het nodig dat Nederland een systeem invoert waarin dit gemeten en beloond kan worden.

Niet zo lang geleden hebben we in het Europees Parlement ingestemd met voorstellen die daar ruimte voor maken in Europese wetgeving. Frankrijk heeft een programma gelanceerd om met een jaarlijkse stijging van 0,4 procent van de organische stof in de bodem de klimaatdoelen te halen.

Verdeling

Tot slot speelt de Nederlandse veredelingssector een significante rol in het kweken van voedselgewassen die geteeld kunnen worden in gebieden in de wereld die te maken hebben met extreem weer als gevolg van klimaatverandering. Voedselzekerheid is een ongelooflijk belangrijk thema in steeds meer delen van de wereld. Of zoals Louise Fresco eens verwoordde: alle problemen in de wereld hebben direct of indirect te maken met voedsel.

Op maar liefst drie verschillende manieren is de Nederlandse land- en tuinbouw ontzettend belangrijk op het gebied van klimaatverandering. Dat kan echter niet zonder onze boeren en tuinders! Wees daar dan ook trots op.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer