Het+laatste+Brussels+Bericht
Column
© Julie Algra

Het laatste Brussels Bericht

Dit wordt mijn laatste column in de rubriek Brussels Bericht van deze krant. Ik ga Brussel namelijk verlaten om de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland te ondersteunen.

Columnist zijn is mij bijzonder goed bevallen. Schrijven is leuk en het lezen en horen van reacties is dat ook, ook al zijn ze soms heel kritisch. Juist dat vind ik boeiend en uitdagend. Van een columnist waar iedereen het mee eens is, kan beter afscheid worden genomen. Het gaat juist om het debat. En ik denk dat dat ook een belangrijke rol van LTO is - het debat aangaan over de toekomst van de landbouw met en voor leden.

Een afsluitende column is een goede reden om terug te kijken op wat ik zoal heb geschreven. Ik heb de ruimte genomen om over veel onderwerpen te schrijven, maar altijd te zoeken naar de Europese verbinding.

Misschien had ik nog meer over Europa als instituut moeten schrijven, want het belang van een sterk Europa kan niet genoeg worden benadrukt. Voor de oplossing van veel grote problemen is Nederland te klein. Vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld milieu en economie vragen om oplossingen op Europees niveau. Voor het oplossen van vraagstukken op wereldniveau is Europa onontbeerlijk. Maar Europa functioneert buitengewoon moeizaam. Als we dat niet veranderen, ziet het er niet goed voor ons uit.

Soms lijkt het erop dat het debat over Europa wordt gevoerd door naïeve eurofielen aan de ene kant en felle nationalisten aan de andere kant

Koert Verkerk, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen

Soms lijkt het erop dat het debat over Europa wordt gevoerd door naïeve eurofielen aan de ene kant en felle nationalisten aan de andere kant. Politiek leiders in Europa hebben in de afgelopen jaren veel problemen moeten oplossen, maar meestal waren zij te laat met hun besluiten en herkenden burgers zich onvoldoende in de gekozen oplossingen. Ik ben de eerste die dat beaamt. Het moet anders.

Maar ik ben wel echt een van die eurofielen. Ik geloof namelijk oprecht in het belang van Europa voor de leden van LTO. Wij, boeren en tuinders in Nederland, verdienen ons geld over de grens en hebben daarbij ook te maken met veel van de grensoverschrijdende problemen waar Europa een antwoord op moet formuleren.

Daarom grijp ik deze laatste column ook aan om nog een keer een pleidooi voor Europa te houden. Koester het en verdedig het. Het is te waardevol om te laten glippen.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer