%27Lidl+verduurzaamt+stap+voor+stap+met+telers%27
Interview
© Nieuwe Oogst

'Lidl verduurzaamt stap voor stap met telers'

Supermarkt Lidl noemt zichzelf 'de beste supermarkt in groenten en fruit'. Volgens marktonderzoeksinstituut Gfk had Lidl in 2017 weer de beste agf-afdeling van Nederland. Lidl werkt in Nederland met twintig vaste leveranciers en wil verder verduurzamen. Volgens Sanne Bogaarts, manager duurzaamheid bij Lidl Nederland, gebeurt er al heel veel.

Wie op de website van Lidl kijkt, komt een aantal van de vaste agf-leveranciers van Lidl tegen. Het supermarktconcern neemt haar groenten en fruit van Nederlandse bodem direct af bij twintig telers. Dat de Nederlandse consument tegenwoordig wil weten waar zijn product vandaan komt, weet ook Lidl. Op de webpagina lidl.nl/oorsprong wordt het verhaal verteld achter verschillende producten, van snacktomaat tot tricolore sla en van mossel tot spinazie.

'Milieukeur is voor ons richtinggevend, maar we willen graag een stap verder'

Sanne Bogaarts, manager duurzaamheid Lidl Nederland

Naast oorsprong is ook duurzaamheid belangrijk voor de hedendaagse consument. Zo gebruikt slateler Van Dijck in Venlo 95 procent minder gewasbeschermingsmiddelen en gaat de teler waterverspilling tegen. In het filmpje over zijn bedrijf laat Lidl dat zien.

'We kijken samen met onze telers welke stappen we kunnen zetten op het gebied van duurzaamheid', vertelt Sanne Bogaarts, manager duurzaamheid bij Lidl Nederland. 'Dat kan per bedrijf en per teelt anders zijn. We willen in overleg stappen vooruit zetten.'

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor Lidl?

'Duurzaamheid pakken wij organisatiebreed aan. Ons duurzaamheidsbeleid 'Op weg naar morgen' bestaat uit vijf pijlers: assortiment, klimaat, medewerkers, maatschappij en relaties. Groenten en fruit zijn onderdeel van het assortiment. Maar wij hebben in Waddinxveen bijvoorbeeld ook net het meest duurzame distributiecentrum geopend met 4000 zonnepanelen en een warmte-koudeopslag onder het gebouw. Bij duurzaamheid kijken wij dus niet alleen naar onze leveranciers, maar ook naar onze eigen winkels en distributiecentra.'

Duurzaamheid is toch duur? Is het niet moeilijk voor een discounter om écht duurzaam te worden?

'Onze formule maakt het juist makkelijk om ons assortiment te verduurzamen. In plaats van acht soorten melkchocoladehagelslag te verkopen, verkopen wij er maar één. Als wij kiezen voor een duurzaam geproduceerd product, zetten we gelijk grote stappen. Dan is al onze melkchocoladehagelslag duurzaam en koopt de klant automatisch een duurzamer product. Dit is terug te zien in de omzet gegenereerd uit producten met een duurzaamheidskeurmerk. Uit ons derde maatschappelijk verslag blijkt dat dit bij Lidl zo rond de 19 procent ligt, een stijging van zo'n 40 procent in twee jaar'.

Verduurzamen jullie uit eigen beweging of omdat de consument het wil?

'Absoluut uit eigen wil. Duurzaamheid wordt voortdurend geagendeerd door organisaties als Milieudefensie en Wakker Dier. Maar denk ook aan bijvoorbeeld het Voedingscentrum of de overheid. Gezondheid van het eten is ook een belangrijk aspect. Uiteindelijk bepaalt de consument waarvoor hij wil betalen. Zo zie je de vraag naar meer duurzame producten groeien, maar is deze overweging niet altijd doorslaggevend bij een aankoop'.

Selecteren jullie telers op duurzaamheid?

'Wij werken in Nederland met twintig vaste telers die onze Nederlandse seizoensgroenten- en fruit leveren. Met hen maken we afspraken over verduurzaming. We kijken naar wat realistisch is en naar wat telers zelf voor mogelijkheden zien. Wij zijn ervan overtuigd dat het makkelijker is om hierover afspraken te maken als je werkt met vaste leveranciers over een langere periode. Dat doen wij in overleg.'

Maar er moeten wel stappen worden gezet?

'Dat klopt. Uit de jaarlijkse voortgangsgesprekken kan blijken dat er onvoldoende stappen worden gezet. Dan gaan we verder met elkaar in gesprek. Verduurzaming maakt deel uit van de onderhandelingen over leveranties aan Lidl. Maar doordat we de situatie en het product van de teler als uitgangspunt nemen, komen we er vaak goed uit. Wij hebben onafhankelijk kennis- en adviesbureau CLM in de hand genomen om dit te inventariseren en per teler een plan te maken. Zij weten door hun kennis ook wat reëel is.'

Volgen jullie Milieukeur?

'Milieukeur is voor ons richtinggevend, maar als het kan, willen we graag nog een stap verder. In ons beleid streven we ernaar om stap voor stap meer duurzaam te worden. Dat kan door nieuwe technieken en nieuwe inzichten. Telers willen dit zelf vaak ook en er gebeurt al heel veel in de groente- en fruitteelt. Maar nogmaals: we kijken per bedrijf naar wat er stapsgewijs mogelijk is.'

Deze bedrijven moeten dus ook flink investeren?

'Dat kan inderdaad het geval zijn. Maar dat is ook onderdeel van het gesprek en de afspraken met de telers. Daarom werken we het liefst jarenlang met dezelfde telers. De telers kunnen dan zo'n investering doen, omdat ze weten dat de producten door ons worden afgenomen.'

Is het beeld van de consument wel realistisch? Gewasbeschermingsmiddelen bijvoorbeeld zijn vaak nodig om ziekte te voorkomen.

'Soms moeten we dingen ook uitleggen. Ik krijg wel eens kritische vragen over komkommer waar een plastic folie omheen zit. Ik leg dan uit dat het een afweging is. Als komkommers uit Spanje komen en er zit geen folie omheen, moeten we meer weggooien. Datzelfde aspect geldt ook bij de discussie rondom gewasbeschermingsmiddelen.'

Betekent verduurzaming ook meer biologisch in het schap?

'Daarin is voor ons de vraag van de consument bepalend.
'Vorig jaar februari hebben wij ons aandeel biologisch in het agf-schap verdubbeld. En twee keer per jaar hebben wij een 'biologische week'. Gedurende deze week bieden we onze klanten extra veel biologische producten aan. Alleen als de klant erom vraagt, heeft het kans van slagen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer